Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ελλείψεις και προβλήματα εντείνουν την ανησυχία

Τα άνοιγμα των σχολείων, όπως φάνηκε από την πρώτη μέρα, έγινε με πολλά προβλήματα και ελλείψεις και με απουσία των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές.

Μετά τον δήμο Αχαρνών στην Αττική, όπου απολύθηκαν 45 σχολικές καθαρίστριες που έληξε η σύμβασή τους, αντίστοιχο πρόβλημα σημειώνεται και στην Κέρκυρα, όπως καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας έγιναν 48 απολύσεις καθαριστριών στις 31/12, με αποτέλεσμα να μην αντιστοιχεί ούτε μια εργαζόμενη στην καθαριότητα για κάθε σχολείο και τη δημοτική αρχή να παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού πρόσληψης συμβασιούχων. Παράλληλα, προσθέτει ότι υπάρχουν συμβασιούχοι στην καθαριότητα απλήρωτοι από τον Νοέμβρη, ενώ δεν έχουν αποδοθεί ακόμη «τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας για άλλη μία φορά»...

Στην Καισαριανή πάλι, διαπιστώθηκε ότι ο δήμος έχει διανέμει ακατάλληλα αντισηπτικά που περιέχουν μόλις 15%-30% αλκοόλη, ενώ ο ΕΟΔΥ συνιστά να έχουν περιεκτικότητα 70%. Τα παραπάνω καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Ενωση Γονέων Καισαριανής, που ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους και διανομή κατάλληλων αντισηπτικών.

Ανεπάρκεια σε προστατευτικά υλικά, αλλά και αδυναμία κάλυψης των αναγκών καθαριότητας με τουλάχιστον μία καθαρίστρια σε κάθε σχολείο, διαπιστώθηκε και στη Φλώρινα, μετά από σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παράλληλα, εκεί που οι κτιριακές υποδομές ήταν έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς, δεν έγινε και πάλι καμία παρέμβαση για την προστασία και την ασφάλεια σε περίοδο πανδημίας. Στα Γιάννενα για παράδειγμα, η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών ρωτάει χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, στις τάξεις των 10 και 15 τετραγωνικών μέτρων αρκετών Νηπιαγωγείων (όπως π.χ. του 7ου Νηπιαγωγείου) ή τις τάξεις του 24ου Δημοτικού Σχολείου και άλλων σχολείων που δεν έχουν καν παράθυρα, τι προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν;».

Και με δεδομένη την ανεπάρκεια των μέτρων με τα οποία άνοιξε η κυβέρνηση τα σχολεία, άρχισαν και πάλι τα κρούσματα του ιού. Πιο συγκεκριμένα, λίγες μόνο ώρες μετά την επανέναρξη των μαθημάτων, έκλεισε για το διάστημα που απαιτείται το Β3 τμήμα του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Μπακογιάννη» στη Λάρισα, μετά από κρούσμα κορoνοϊού σε μαθητή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί δεν αισθάνθηκε καλά χτες ενώ είχε μεταβεί στο σχολείο, με αποτέλεσμα να φύγει εν ώρα μαθήματος, για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα ότι είναι θετικό στην Covid-19 και να μην ανοίξει σήμερα το συγκεκριμένο τμήμα. Μετά από απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, το τμήμα κλείνει έως και τις 25 Ιανουαρίου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org