Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πανελλαδική μέρα δράσης για τους μαθητές στις 21 Γενάρη

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις τους προηγούμενους μήνες
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις τους προηγούμενους μήνες
Σε πανελλαδική μέρα δράσης την Πέμπτη 21 Γενάρη προσανατολίζονται οι μαθητές, με κύριες αιχμές την απόσυρση του νομοσχεδίου που αλλάζει αιφνιδιαστικά τον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τους φετινούς υποψήφιους της Γ' Λυκείου, την απόσυρση της «τράπεζας θεμάτων», αλλά και τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν την περασμένη Κυριακή σε διαδικτυακή σύσκεψη στις σελίδες της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στα social media, με τη συμμετοχή μαθητών από Συντονιστικές Επιτροπές, 15μελή και 5μελή από πάνω από 30 πόλεις της χώρας, που αντάλλαξαν απόψεις για το πώς πρέπει να συνεχίσει ο αγώνας τους.

Στην εισήγησή της εκ μέρους της Συντονιστικής της Αθήνας, η Κωνσταντίνα Παντελάρου, μαθήτρια της Γ' Λυκείου, αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών, σημειώνοντας πως τα όποια μέτρα πάρθηκαν στα σχολεία ήταν αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, ενώ εντοπίζοντας την απήχηση που είχαν αυτοί οι αγώνες, είπε ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 30 μαθητικές Συντονιστικές Επιτροπές, διακινήθηκαν ψηφίσματα που τα υπέγραψαν εκατοντάδες σχολεία κ.λπ.

Αναφορικά με τις αλλαγές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στο σύστημα πρόσβασης, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ολοι εμείς ξεκινήσαμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες από πέρυσι και συνεχίζουμε και φέτος την προετοιμασία μας, για να δώσουμε πανελλαδικές (αν όλα πάνε καλά) το καλοκαίρι του 2021. Για πολλούς μήνες τώρα, αυτή η προετοιμασία γίνεται εν μέσω μιας οθόνης, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Την ύλη που μειώσατε σε κάποια μαθήματα, όπως πέρσι, που βέβαια τα σχολεία έκλεισαν Μάρτη, όχι Νοέμβρη. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως σε μαθήματα στον Τομέα Υγείας των ΕΠΑΛ αλλά και σε μαθήματα ειδικότητας σε Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία που δεν την κόψατε καθόλου!

Μας φέρεστε σαν πειραματόζωα. Διαλύετε την ψυχολογία μας. Νιώθουμε ότι παίζετε με τις τύχες και το μέλλον μας. Νιώθουμε αδικημένοι.

Γιατί όσο δίκαιο και σωστό μπορεί να είναι η επιδίωξη το σχολείο να είναι καλύτερο για να γράφουν όλοι οι μαθητές καλά (όπως μας έχετε πρήξει) και να μην έχουμε "μαθητές που γράφουν 1, 2 και 3", όπως λέτε... τόσο άδικο και προκλητικό είναι αυτό να το λέτε εσείς. Εσείς και κάθε υπουργείο Παιδείας, κάθε κυβέρνηση που έκανε το σχολείο να βγάζει μαθητές που γράφουν 1, 2 και 3.

Γιατί εμείς τόσα χρόνια φωνάζουμε: Θέλουμε σχολείο να μορφώνει - Οχι να εξοντώνει!

Οχι απλά για να μη γράφουμε 1, 2 και 3. Αλλά για να βγαίνουμε μορφωμένοι άνθρωποι.

Και τόσα χρόνια μας απαντάτε όλοι σας πως αυτό δεν γίνεται. Πως κοστίζει.

Και μας αφήνετε χωρίς συχνά καθηγητές, φέτος μας αφήσατε και απροστάτευτους στην πανδημία.

Τώρα σας πήρε ο πόνος; ΤΩΡΑ; Μιλάτε για συνειδητοποιημένους μαθητές, αλλά μάλλον εσείς δεν έχετε συνειδητοποιήσει πώς νιώθει και σκέφτεται ένας μαθητής και μια μαθήτρια που δίνουν πανελλήνιες. Και η επιλογή σας αυτή εντείνει το άγχος μας, γιατί μας δημιουργεί και άλλη ανασφάλεια, που πραγματικά εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται.

Φτάνει πια, σταματήστε! Πάρτε το πίσω άμεσα. Είναι απέναντί σας η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της Γ' Λυκείου.

Εκτός από το ζήτημα της Γ' Λυκείου, επείγει και το ζήτημα της "τράπεζας θεμάτων", που θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή φέτος στην Α' Λυκείου των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ. Είναι ξεκάθαρα ψυχοφθόρος, ανταγωνιστικός τρόπος εξέτασης και με υπέρογκη ύλη για τέτοιου είδους εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, και για αυτό, όταν εφαρμόστηκε, έμεινε μετεξεταστέο το 40% των μαθητών. Είναι απαράδεκτο και κατακριτέο από την πλειονότητα των μαθητών να εφαρμοστεί από φέτος! Ολοι οι μαθητές φέτος έχουν τεράστιες δυσκολίες με την τηλεκπαίδευση, κάποιοι δεν έχουν καν πρόσβαση, η ύλη είναι αδύνατο να καλυφθεί, και από τη στιγμή που το μάθημα δεν γίνεται διά ζώσης, τυχόν απορίες είναι πολύ πιο δύσκολο να διευκρινιστούν. Ζητάμε την άμεση απόσυρσή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ