Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου στη Λάρυμνα για να ορίσει την ημερομηνία νέας απεργίας
Απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ κλιμακώνουν τον αγώνα |
Υπενθυμίζεται ότι σε μαζική Γενική Συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, πέρα από τις δύο στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, είχαν αποφασίσει ομόφωνα την πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων. Στη σημερινή συνεδρίασή του, το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης από τις δύο απεργίες, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα σχεδιάζει κινητοποίηση στη Λαμία, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις του αγώνα που δίνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ εδώ και ένα χρόνο.
Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαιτούν να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, επιμένουν στο αίτημα για καταβολή έκτακτου επιδόματος στο ύψος ενός μισθού, ως αντιστάθμισμα του κομμένου Δώρου Χριστουγέννων, όπως και στην απαίτηση για άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με τους σχεδιασμούς της.
Στο μεταξύ, οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ έχουν παραταθεί για την 1η Φλεβάρη γι' αυτόν που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ και για τις 2 Φλεβάρη γι' αυτόν που «τρέχει» ο ειδικός εκκαθαριστής.
Πρόταση ψηφίσματος για τη στήριξη του πολύμηνου και δίκαιου αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο Τάσος Τσιαπλές, εκλεγμένος στο ΔΣ της Ενωσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι απλά ένα εργοστάσιο, αλλά αποτελεί μία παραγωγική μονάδα μεγάλης αξίας και στρατηγικής σημασίας, με μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας», σημειώνεται στο κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαξίωση της εταιρείας, καθώς και τις παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει, ο Τ. Τσιαπλές καλεί το ΔΣ της ΕΝΠΕ να εγκρίνει το ψήφισμα ως ένδειξη «αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για να μην κλείσει και να μην πουληθεί, αλλά να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού».
Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει: «Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ, συνεχούς πυράς, που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια μεταλλεύματα, καλύπτοντας το 6% των αναγκών της ΕΕ και το 3% των παγκόσμιων αναγκών. Αποτελεί παραγωγική μονάδα μεγάλης αξίας και στρατηγικής σημασίας, με μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, με εφαρμογή ελληνικής μεθόδου και τεχνογνωσίας, με τεχνολογία εφάμιλλη της αντίστοιχης διεθνούς και με μεγάλες, αλλά αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Το κλείσιμο και η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Οι μόνοι ωφελημένοι απ' αυτήν την εξέλιξη θα είναι ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, που ετοιμάζονται να αρπάξουν "έναντι πινακίου φακής" τη ΛΑΡΚΟ, που αξίζει πάνω από 20 δισ. ευρώ και, μαζί μ' αυτή, να κατασπαράξουν τα "φιλέτα" του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού».
Το ψήφισμα καλεί σε στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργατών της ΛΑΡΚΟ για: Να μην κλείσει η ΛΑΡΚO, να σταματήσουν οι προσπάθειες τεμαχισμού και πώλησής της. Να συνεχιστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, η ενιαία λειτουργία της ως παραγωγικής μονάδας και να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητές της, χωρίς εργολάβους. Να μην απολυθεί κανένας εργάτης της ΛΑΡΚΟ, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι των εργολάβων που δραστηριοποιούνται σε τμήματά της. Να καταβληθεί έκτακτο βοήθημα στο ύψος του μισθού σε όλους τους εργαζόμενους, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ανασάνουν οι τοπικές κοινωνίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.