Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με τη Σαουδική Αραβία

Ολο και πιο βαθιά στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, την ώρα που πυκνώνουν οι επικίνδυνες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

Ετοιμη να στείλει και «Patriot» στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση
Ετοιμη να στείλει και «Patriot» στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση
Πολυεπίπεδη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία ετοιμάζει η κυβέρνηση, ως «ομπρέλα» που να καλύπτει και τη μεταστάθμευση ελληνικών μάχιμων τμημάτων στο Ριάντ, την ώρα που πυκνώνουν οι επικίνδυνες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.

Τη χώρα πρόκειται να επισκεφτεί το επόμενο διάστημα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το ταξίδι να γίνει ήδη από τα μέσα Δεκέμβρη μαζί με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, αλλά αναβλήθηκε - επισήμως λόγω πανδημίας, όπως λένε αρμόδιες πηγές, αν και φέρεται να μην είχαν καταληχθεί ακόμα κάποιες λεπτομέρειες, εξ ου και η αναβολή.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα φρόντισε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, με αντικείμενο την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις».

Υπάρχει επίσης η εκπεφρασμένη ήδη από πέρυσι το Φλεβάρη βούληση της κυβέρνησης να στείλει στη Σαουδική Αραβία μία ελληνική συστοιχία «Patriot» προς ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας του Ριάντ, ως κομμάτι του σχεδιασμού των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν.

Σήμερα γίνεται λόγος για αποστολή της συστοιχίας μαζί με έως και 40 στελέχη, παλαιότερα ωστόσο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας μιλούσε για αποστολή 130 ατόμων, που θα στελέχωναν όχι μόνο την πυροβολαρχία αλλά και το Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών που θα αναπτυχθεί μαζί της, συν την αναγκαία ομάδα ασφαλείας, που θα αποτελείται από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Βασική υποψήφια για μετακίνηση είναι η 26η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, που εδρεύει στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε στα γενικά της στοιχεία ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, σε χτεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, όταν σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» απάντησε ότι δεν είναι μόνο οι «Patriot», αλλά επίκειται η υπογραφή μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών μιας «ευρύτερης» συμφωνίας για την «παρουσία δυνάμεων» της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία.

Αλλωστε, και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να στείλουν μια τετράδα μαχητικών τους, τύπου «F-15», για μεταστάθμευση στη Σούδα και μακρόχρονη συνεκπαίδευσή τους με ελληνικά μαχητικά και το στόλο, ακριβώς όπως είχαν κάνει προηγουμένως τα ΗΑΕ, στέλνοντας 4 δικά τους «F-16».

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, παραπέμπουν ως «πρότυπο» στην αντίστοιχη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η οποία εμπεριέχει «ρήτρα αμυντικής συνδρομής» μεταξύ Ελλάδας - ΗΑΕ, ενώ χτες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΑΕ, A.B. Zayed. Επισήμως συζήτησαν για τη διμερή «στρατηγική συνεργασία» και τις «περιφερειακές εξελίξεις».

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα, πάντα στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνοδεία του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη, μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Λισαβόνα, καθώς η Πορτογαλία ανέλαβε για αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Ν. Δένδιας πάει την Τετάρτη 13 του μήνα αρχικά Ρώμη και μετά Λισαβόνα, για επαφές με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 14 του μήνα φτάνει στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας Μπ. Οσμάνι, για την υπογραφή τριών «πρωτοκόλλων» (συμφωνιών) συνεργασίας: Των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των δύο χωρών, των διπλωματικών τους ακαδημιών και του «Enterprise Greece» με αντίστοιχες υπηρεσίες της γείτονα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ