Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΛΑΡΙΣΑ
Νέα κινητοποίηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου

Στο στόχαστρο ο σχεδιασμός που οδηγεί προς την εκ νέου μετατροπή του σε νοσοκομείο της μιας νόσου

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Αγωνιστικά υποδέχτηκαν το νέο έτος οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Στο επίκεντρο του αγώνα τους θέτουν τα αιτήματα άμεσης στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διατυπώνουν οι υγειονομικοί. Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα ενάντια στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε μιας νόσου, καθώς παρότι η 5η ΥΠΕ πήρε πίσω την απόφασή της για αναστολή των χειρουργείων και επέστρεψαν στο νοσοκομείο τα Τμήματα Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Παράλληλα, μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, διατηρούνται πάνω από 50 κλίνες του νοσοκομείου κενές, με πρόβλεψη σε περίπτωση ανάγκης ο αριθμός των κενών κλινών να αυξηθεί σε 165 περίπου, για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID. Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν ακούγεται κουβέντα, σχεδιάζεται η μετατροπή άνω του 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μιας νόσου, διατηρώντας ασάφεια και για ενδεχόμενη εκ νέου μεταφορά Τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο...

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στο προαύλιο του νοσοκομείου και έπειτα έκλεισαν για λίγα λεπτά το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αφού ανέφερε πως οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων έχουν οδηγήσει σε αναδίπλωση τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, κάλεσε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Οπως τόνισε, «δεν έχουν κανένα σχέδιο για την προστασία της υγείας του λαού και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα μας βρει και πάλι απροετοίμαστους. Αδιαφορούν και αδρανούν για την οργάνωση και τη δρομολόγηση λύσεων, με μόνο σχέδιο την εκ νέου μετατροπή του ακραία υποστελεχωμένου και χωροταξικά ακατάλληλου ΓΝΛ σε νοσοκομείο μιας νόσου, αδιαφορώντας για τα επακόλουθα που θα έχει αυτό στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου και στην αντιμετώπιση των αρρώστων της λοιπής νοσηρότητας».

«Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού», πρόσθεσε, «που παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων της πόλης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα "μπαλώματα" με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα». Οπως επισήμανε, μάλιστα, «χωρίς σοβαρή προετοιμασία και με αργούς ρυθμούς, πραγματοποιείται ο εμβολιασμός των υγειονομικών και του λαού. Ανεπαρκές αποδεικνύεται το δίκτυο εφοδιασμού, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα αποδειχθούν η "μαύρη" τρύπα που θα απορροφήσει όλο το προσωπικό της ΠΦΥ, παγώνοντας κάθε άλλη δραστηριότητα στα Κέντρα Υγείας».

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας, αφού επισήμανε πως στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τόνισε πως ο δίκαιος αγώνας των υγειονομικών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν και από άλλα σωματεία και φορείς. Ακόμα κάλεσε τα σωματεία των υγειονομικών να πάρουν μέρος στη διαδικτυακή σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο με τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων την Τρίτη 12/1, για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα, με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 13/1 στις 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ