Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το Κυπριακό ξανά στο επίκεντρο των πολύπλευρων παζαριών

Τη Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ για να προετοιμάσει τη νέα 5μερή Διάσκεψη
Τη Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ για να προετοιμάσει τη νέα 5μερή Διάσκεψη
Την Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς προετοιμάζεται νέα άτυπη 5μερής Διάσκεψη και το Κυπριακό επανέρχεται στο επίκεντρο των πολύπλευρων παζαριών για τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, στην επιστολή με την οποία απάντησε στη σχετική πρόσκληση του γγ του Οργανισμού, ο Κύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, σημειώνει την αξία επανέναρξης των ουσιαστικών συνομιλιών αλλά και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να εισηγείται την τοποθέτηση της περιοχής της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου (στα Κατεχόμενα, που σήμερα χρησιμοποιούν οι κατοχικές αρχές) υπό την «ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών» και με αυτό τον όρο να ανοίξουν συνολικότερα, δηλαδή όχι μόνο για την Τουρκία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να συζητήσει τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ επαναλαμβάνει και την πρόταση για δημιουργία Ταμείου για τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για ενεργειακή συνεργασία πριν διευθετηθεί πλήρως το Κυπριακό.

Από τη δική του πλευρά, απαντώντας στην αντίστοιχη πρόσκληση Γκουτέρες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «μια διαδικασία που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα». Εκρινε σκόπιμο να πει ξανά ότι η πιο κατάλληλη επιλογή για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου είναι η μεταφορά του προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ενός υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ζήτησε βοήθεια για να πειστεί η «ελληνοκυπριακή πλευρά» με «ανοιχτές ιδέες για μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη». Ο Τατάρ μίλησε και σε διαδικτυακή εκδήλωση της τουρκικής προεδρίας για τους Τούρκους του εξωτερικού (YTB) αναφέροντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου δεν θέλει άλλο να μοιράζεται την κυριαρχία της».

Στο μεταξύ, από τη Λισαβόνα, όπου είχε επαφές στο πλαίσιο της έναρξης της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας τον Μάρτιο και ενθαρρύνουμε τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Θέλουμε να δούμε τον σεβασμό απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου του τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Κεμάλ Μποζάι, εκτίμησε ότι όλο το στρατηγικό όραμα της ΕΕ θα επηρεαστεί από τον τρόπο που θα επιδιώξει να λύσει τις διαφορές της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Το πρότυπο που επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΕ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με τις απόπειρες παγίωσης αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ενωσης στη βάση μιας κοινής θέσης σχετικά με την Τουρκία, έχει υπονομεύσει τις δυνατότητες ειρηνικής λύσης - μια βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου», υποστήριξε, αναφέροντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, χώρες με κοινή λογική εντόπισαν αυτήν την «ελαττωματική αφήγηση» και είδαν ότι μια αδικία που διαπράχθηκε εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσε να υπονομεύσει, στο μέλλον, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Ο Μποζάι είπε ακόμα ότι η Αγκυρα προσδοκά από την ΕΕ να επιδείξει «κοινή λογική», ενόψει και της νέας αξιολόγησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα γίνει το Μάρτη.

Τέλος, τις επαφές του στην Κύπρο ολοκλήρωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσαντ Γουόλφ. Σε συναντήσεις που είχε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, και την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εμιλυ Γιολίτη, συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που υποδέχεται αλλά και της «εμπλοκής της Τουρκίας». Ακόμα, συζητήθηκαν οι διμερείς προσπάθειες βελτίωσης των διαδικασιών ασφάλειας, στον τομέα της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ