Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διεργασίες και «ευχές» για επανέναρξη των διερευνητικών

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και τα σχέδια για παραπέρα διεύρυνση του στρατιωτικού «αποτυπώματος» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Εναν άτυπο διάλογο έχουν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τους όρους με τους οποίους θα προχωρήσει ο «διάλογος» στα Ελληνοτουρκικά, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου με χτεσινή ανάρτησή του στο διαδίκτυο έστειλε μήνυμα στον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια: «Σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά».

Ο Ν. Δένδιας απάντησε με δική του ανάρτηση, όπου «ευχήθηκε» ότι η Τουρκία τη νέα χρονιά «θα εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της» - επειδή «ζούμε στον 21ο αιώνα» - «θα γίνει πιο Ευρωπαία», «λιγότερο νεο-οθωμανική» και «θα αποφύγει τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες», ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα πράγμα, Μεβλούτ, που ξέχασες να αναφέρεις πάλι: Είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η μόνη βάση για εποικοδομητικό διάλογο για τη διαφορά μας».

Προηγουμένως, σε δηλώσεις του στο «Βήμα», ο Ν. Δένδιας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει μια ημερομηνία έναρξης συνομιλιών από την Τουρκία «αλλά η τελευταία θέλει μάλλον να είναι σίγουρη ότι δεν θα εισπράξει μια άρνηση. Αυτή δεν θα υπάρξει εφόσον το κλίμα είναι κατάλληλο, το "Ορούτς Ρέις" δεν κόβει βόλτες και θα έχουμε μια σταθερότητα, όχι κινήσεις τακτικής». Συνεχίζοντας ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν, με τουρκική υπαιτιότητα, τον Μάρτιο του 2016».

Στην επισήμανση ότι «με τη συνεχή επίκληση του αιτήματος για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η Αγκυρα δείχνει να επιθυμεί εκ των προτέρων διεύρυνση της ατζέντας», απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Αυτό δεν θα γίνει δεκτό». Αυτό που δεν απέκλεισε ήταν το να έχουν κατά νου κάτι τέτοιο «φίλοι και εταίροι»... Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ετέθη από τρίτες χώρες - π.χ. τη Γερμανία - η ιδέα διεύρυνσης της ατζέντας, απάντησε μεν «ούτε κατ' ιδίαν», έβαλε ωστόσο την πτυχή πως «όλοι καταλαβαίνουν, αν και ενδομύχως ίσως να σκέφτονται αλλιώς, ότι αν ανοίξει αυτός ο ασκός δεν θα ξανακλείσει».

Στην προσπάθειά του εξάλλου να εξηγήσει γιατί στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «η Γερμανία υπήρξε τόσο κάθετη εναντίον της επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», παρακάμπτοντας τις πολυεπίπεδες σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ συνολικά - και με μεμονωμένα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη - απέδωσε τη στάση του Βερολίνου σε φόβους για επανάληψη μεταναστευτικών ροών, που σήμερα φέρεται να συγκρατεί η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σε άλλη μια προσπάθεια εφησυχασμού του λαού και καλλιέργειας αυταπατών για το ρόλο των «μεγάλων συμμάχων», εκτίμησε ότι «η πρόσφατη ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας θα επιδράσει στην τρέχουσα ισορροπία». Πιάνοντας ο ίδιος το τι σπεύδει να δώσει η ντόπια αστική τάξη στους Αμερικανούς για να διασφαλίσει μια τέτοια «στήριξη» με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, είπε ότι «με την τροποποίηση του παραρτήματος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας MDCA το 2019 η Ελλάδα παρείχε στις ΗΠΑ μια βάση για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, καθώς προσέφερε την πολυτέλεια απεμπλοκής (σ.σ. των ΗΠΑ) από τη γεωπολιτική ομηρία της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε επαφή για αναθεώρηση του κορμού της MDCA με διεύρυνση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος», «αλλά πρέπει να δούμε ποιες είναι οι φιλοδοξίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης», συνέχισε, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι «η Ελλάδα διεκδικεί έναν διευρυμένο ρόλο στη Βαλκανική» «τόσο για γεωστρατηγικούς λόγους όσο και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», παρέχοντας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως «γεωπολιτικό αντάλλαγμα» «σταθερότητα και ασφάλεια».

Σημειωτέον, μιλώντας και στα «Παραπολιτικά», ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι «έχουν ξεκινήσει ήδη οι συνομιλίες για τη νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, με την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση του αμερικανικού στρατηγικού αποτυπώματος στην περιοχή». Εβαλε ως ζητούμενο, άλλωστε, από την κυβέρνηση Μπάιντεν «την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Επίσης, προσβλέπουμε σε μια περισσότερο ενεργή αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι Βρυξέλλες «απλώνουν το χέρι» στην Αγκυρα

«Εχουμε ακόμη την ευκαιρία να ανακατευθύνουμε τις σχέσεις μας. Η ΕΕ απλώνει το χέρι στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα την καταλάβει, και η ατζέντα που παρουσιάζουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι σαφής. Είμαι έτοιμος, σε συνεργασία με την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη, για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία και να διερευνήσω τρόπους προώθησης των σχέσεών μας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές ή αντίθετες προς τα συμφέροντα της ΕΕ».

Αυτά περιέλαβε μεταξύ άλλων αναλυτική ανάρτηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για την πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων, στην οποία δεν παρέλειψε «δύσκολες» στιγμές της διμερούς συνεργασίας όλη την περασμένη χρονιά, όπως και να τονίσει την ετοιμότητα των Βρυξελλών να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε το παζάρι να της διασφαλίσει πλεονεκτήματα για τα ευρύτερα γεωπολιτικά της σχέδια.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από τη δυναμική του tit-for-tat (σ.σ. "οφθαλμός αντί οφθαλμού") και να επανέλθουμε στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι αυτό ήταν και το «βασικό μήνυμα» των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ και εκτιμώντας ότι πλέον «υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση επ' αυτού από τουρκικής πλευράς». Κατά τ' άλλα, ο Μπορέλ συμπέρανε ότι «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί θεμελιωδώς» και ότι «η συνολική μας αξιολόγηση της χρονιάς πρέπει να είναι αρνητική. (...) Είναι υψηλή η πιθανότητα, αν συνεχίσουμε σε αυτό το καθοδικό σπιράλ, η ΕΕ να χρειαστεί να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία για τη σοβαρότητά της και την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει το σεβασμό προς τα συμφέροντά μας», ενώ κατέληξε ότι θα καταθέσει σχετική έκθεση στους Ευρωπαίους ηγέτες τον επόμενη Μάρτη.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε ξανά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου περιέγραψε ως μοχλό αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ τη συνεργασία για το Μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι «κλειδί» για τη θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας είναι η «επικαιροποίηση της συμφωνίας» για το Μεταναστευτικό και ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα».

Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Μέρκελ για τις «εποικοδομητικές προσπάθειές» της και τη «συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», σημειώνοντας ότι η Αγκυρα επιθυμεί «νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ». Τέλος, επικρίνοντας όσους στην ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι η στάση τους μπορεί να «βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει προς αμοιβαίο συμφέρον» των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ