Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέοι αντιδραστικοί «εκσυγχρονισμοί» στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Να αποσυρθεί ζητούν οι εργαζόμενοι

Νέους αντιδραστικούς «εκσυγχρονισμούς» στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα φέρνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και φέρει τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπό τις υποδείξεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα προωθεί «εκσυγχρονισμούς» που αφορούν την προσαρμογή του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης στη νέα φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για προσαρμογές για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με όρους «σύγχρονου μάνατζμεντ».

Για να επιτευχθεί αυτό «νομιμοποιούνται» όροι για την πρόσληψη «όχι αντικειμενικού χαρακτήρα και κριτηρίων, έτσι ώστε να αποκλείονται από το δημόσιο τομέα όσοι και όσες δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις και απαιτήσεις της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων», επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις «που επεκτείνουν τη συνέντευξη πέραν της επιλογής των στελεχών διοίκησης και στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό, στους εργαζομένους επί θητεία, καθώς και για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής», την αξιολόγηση με κριτήρια άλλα ξένα προς τα προσόντα του εργαζόμενου. Εξήγησε ότι το πτυχίο, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό δεν είναι από τα πρωταρχικά κριτήρια αλλά οι συντελεστές τους είναι χαμηλής βαρύτητας στη βαθμολογία που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο εξεταζόμενος για τον πανελλαδικό διαγωνισμό που προβλέπεται κ.ο.κ.

Την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου απαίτησαν οι εργαζόμενοι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής που αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Βέτα Πανουτσάκου, τοποθετούμενη στην Επιτροπή, επισήμανε ότι «τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετούνται με τον πανελλαδικό διαγωνισμό και τη συνέντευξη είναι ουσιαστικά κριτήρια "κόφτη" και αποκλεισμού. Αξιοκρατία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ψυχομετρικά τεστ δεν συμβιβάζονται βέβαια». Πρόσθεσε ακόμα πως «αξιοκρατία και αντικειμενικότητα δεν υπάρχει χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Δεν υπάρχει με την τεράστια υποβάθμιση των τυπικών προσόντων, την απαξίωση των τίτλων σπουδών, με το μηδενισμό της προϋπηρεσίας».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαθιά ταξικό» καθώς «κωδικοποιεί και ενσωματώνει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις και έρχεται να θεσμοθετήσει την επιτάχυνση στην πρόσληψη των δικών σας παιδιών. Λειτουργεί "φωτογραφικά" ώστε απρόσκοπτα ο κρατικός μηχανισμός να υπηρετεί τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων».

Για τους εργαζόμενους, υπογράμμισε, η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι απόσυρση του νομοσχεδίου, οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, στους ΟΤΑ κ.ο.κ. για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ