Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμία αναστολή!

Την ώρα που οι επιστήμονες ανακοινώνουν νέες μεταλλάξεις του κορονοϊου, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι το εμβόλιο, αν και αναγκαίο, δεν είναι πανάκεια και ότι δεν ξεμπερδεύουμε έτσι απλά με την πανδημία, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της συνεχίζουν να καλλιεργούν εφησυχασμό, προειδοποιώντας μάλιστα απειλητικά ότι «μαζί με την ελπίδα είναι απαραίτητη και η πειθαρχία», για να γλιτώσουμε από μια νέα έξαρση της διασποράς όσο θα διαρκεί ο εμβολιασμός. Πάνω εκεί «πατάνε» και τα πρόστιμα που «έπεσαν βροχή» το Σαββατοκύριακο στη Δυτική Αττική, αλλά και οι απειλές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι «θα κάνουμε γιορτές με την αστυνομία στους δρόμους», αν όχι μέσα στα σπίτια μας. Ενώ δηλαδή τα πάντα «φωνάζουν» για την ανάγκη να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας, ή να μας επισκέπτεται στο μέλλον μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει το παραμικρό για την Υγεία, τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τους άλλους κρίσιμους κρίκους, αλλά απαντάει με τσαμπουκάδες και με νέο κήρυγμα περί ατομικής ευθύνης, θέλοντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το χάλι που ζει σήμερα ο λαός. Ας το πάρει χαμπάρι: Οι διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων ακόμα και για τα πιο αυτονόητα που αφορούν την υγεία και τη ζωή του λαού, δεν πρόκειται να πάρουν αναστολή. Αντίθετα, κάτω από το φως των τελευταίων εξελίξεων, η αναγκαιότητά τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Επιλεκτική «πυγμή»

Δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα απ' όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι της ...ξέφυγε ο καταδικασμένος υπαρχηγός της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος, που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έγινε «καπνός» όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της κάθειρξης από το δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαίωναν πως ήταν θέμα λεπτών να βρεθούν όλοι οι καταδικασμένοι στα κελιά τους. Κι αν το κράτος είναι τόσο «ανίκανο» να βρει, να συλλάβει και να ρίξει στη φυλακή τον φυγόποινο φασίστα, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται να απαγορεύσει συγκεντρώσεις, να βγάλει παράνομες απεργίες, να ποινικοποιήσει τη λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου lockdown. Ο ζήλος των κρατικών υπηρεσιών και της ΕΛ.ΑΣ. να ρίξουν πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση», ακόμα και έξω από χώρους δουλειάς, σε εργάτες που σχολάνε από τη βάρδιά τους, όπως έγινε προχτές στη Μάνδρα, είναι επίσης χαρακτηριστικός της «επιλεκτικής ανικανότητας» που διακρίνει κυβέρνηση και αστυνομία. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο άλλος φυγόποινος φασίστας, ο Λαγός, εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από την ευρωκοινοβουλευτική ασυλία και τα προσκόμματα που βάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την άρση της...

Φύλλο...

Λαμπρές σελίδες συνεχίζουν να γράφουν οι Ελληνες εφοπλιστές, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της έκθεσης για τη διετία 2019 - 2020, που δημοσίευσε η Ενωσή τους. Ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει ο μεγαλύτερος, με 20,67% και 54,28% της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής χωρητικότητας αντίστοιχα. Μάλιστα, η μεταφορική του ικανότητα υπερδιπλασιάστηκε στο διάστημα 2007 - 2019, με μεγάλες επενδύσεις στην αγορά και την κατασκευή νέων πλοίων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η ελληνική σημαία κατατάσσεται 8η παγκοσμίως, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόκτητων πλοίων φέρουν άλλες σημαίες, κυρίως των χωρών που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους για τα κέρδη των εφοπλιστών. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η τάση αυτή ενδεχομένως να αντιστραφεί το επόμενο διάστημα, καθώς «οι πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τη ναυτολόγηση Ελλήνων στα πλοία υπό ελληνική σημαία θα δώσουν νέα πνοή και δυναμική στο ελληνικό νηολόγιο, καθιστώντας το ελκυστική επιλογή για τα πλοία μας».

... συκής

Τι προβλέπουν αυτές οι ρυθμίσεις; Τη ναυτολόγηση με τις εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Μεταφορών και όχι με τις εθνικές ΣΣΕ, που διασφαλίζουν ορισμένα κεκτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Οι εφοπλιστές, λοιπόν, που απολαμβάνουν δεκάδες απαλλαγές και προνόμια από το κράτος, μόνο «ευεργέτες» δεν είναι, όπως τους παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Και, βέβαια, στηρίζουν την κερδοφορία τους στη φτηνότερη εργατική δύναμη, αφαιρώντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» από τις αερολογίες της κυβέρνησης, με αφορμή το σχέδιο Πισσαρίδη, ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ανάγκη το μικρότερο «εργατικό κόστος»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπία για λογαριασμό της Γερμανίας.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης. «Η ζωή μου», έλεγε μπροστά στο στρατοδικείο που τον καταδίκασε σε θάνατο, «συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα τον δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόφσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22-29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1944 Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας και του Πειραιά.

...και σαν χτες

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, από τον οποίο πήρε το όνομά της η γνωστή νόσος των νεύρων.

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1944 Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μια από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες της περιόδου. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, που τότε φιλοξενούσε ο ηθοποιός και στέλεχος του ΕΑΜ καλλιτεχνών Δημήτρης Μυράτ. Στην Ηπειρο άρχισαν οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων του Ζέρβα. Υστερα από σκληρή μάχη, ο ΕΛΑΣ συνέτριψε τα τμήματα του ΕΔΕΣ και μπήκε στην Αρτα.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλο 8»).

1988 Αεροσκάφος τύπου «Μπόινγκ» 747 της αμερικανικής εταιρείας «Pan-Am» συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας με αποτέλεσμα το θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους τρομοκράτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ