Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
«Γέφυρα» για τους πλειστηριασμούς

Παρατάσεις τόσο στην προθεσμία για τη ρύθμιση δανείων που προβλέπεται με το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα» όσο και στην ημερομηνία έναρξης διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα δόθηκαν με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα:

-- Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναφορικά με την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας πληγέντων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού παρατείνεται κατά τρεις μήνες, μέχρι τις 31 Μάρτη 2021.

-- Η έναρξη εφαρμογής του νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, θα γίνει την 1η Ιούνη 2021.

Θυμίζουμε πως στόχος και του μεταβατικού σχεδίου είναι - με κρατικές πλάτες - να διαφυλαχθούν η «εισπραξιμότητα» από την πλευρά των τραπεζών και η «κουλτούρα πληρωμών», όπως λένε. Με «καρότο» δηλαδή την κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων έρχεται να εξαναγκάσει λαϊκά νοικοκυριά να περικόψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών. Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, είτε κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις διακρίσεις των οφειλών («πράσινα» δάνεια, «κόκκινα» δάνεια - με καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, και δάνεια που έχουν καταγγελθεί).

Παράλληλα, για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα εκκρεμούν δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια, ενώ «εκκρεμούν» και παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο ελκυστική και φιλική για τους «επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ