Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι Δυτικοί εταίροι «δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους»

Ενδεικτικές οι δηλώσεις Πούτιν στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του

ΜΟΣΧΑ.--

Στην καθιερωμένη συνέντευξη που δίνει στο τέλος κάθε χρονιάς, την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για μια ακόμα φορά επανέλαβε τους στόχους της αστικής τάξης της χώρας του, που εμφανίστηκε να θέλει δίκαιη μοιρασιά με ανταγωνιστές και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της προς τους Δυτικούς εταίρους της γιατί δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Πούτιν σε ερώτηση του βρετανικού BBC σχετικά με την αμφισβήτηση από τη Δύση αυτού που λένε συχνά οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ότι η Ρωσία «δεν προκαλεί καταστροφές και είναι καθαρή (ειλικρινής)». Είπε με νόημα: «Ναι, είμαστε αβλαβείς και καθαροί, γιατί συμφωνήσαμε να απελευθερώσουμε πολλά έθνη από τη σοβιετική επιβολή ώστε να αναπτυχθούν ανεξάρτητα, πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, αλλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις του (...) Βεβαίως δεν υπήρχαν γραπτές δεσμεύσεις, αλλά προφορικές διαβεβαιώσεις, που δεν τηρήθηκε ούτε μία».

«Γι' αυτό», κατέληξε, η Ρωσία «επιδιώκει φιλία με τους Δυτικούς εταίρους της αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι αναγκαίες. Παίρνουμε μέτρα ώστε να αντιδράσουμε αναλόγως αν δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα εξαπλωθεί προς τα ανατολικά». Και συμπλήρωσε: «Η κούρσα των εξοπλισμών ξεκίνησε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ABM» για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Κατά τ' άλλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην επίλυση κάποιων ζητημάτων και ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ «θα καταλάβει τι συμβαίνει, γιατί είναι ένα άτομο που έχει εμπειρία τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική».

Οσο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, είπε ότι έχουν παρόμοια συμφέροντα σε πολλούς τομείς και ότι διατηρεί σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις που το καθυστερούν αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα τελειώσουμε τη δουλειά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πούτιν, πέραν των θεμάτων της οικονομίας, της αντιμετώπισης της πανδημίας κ.λπ., στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξέφρασε τη θέση ότι τα εδάφη του θύλακα από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και ότι οι 7 περιοχές γύρω από αυτό πρέπει να του επιστραφούν - θέση την οποία στήριξε και η Τουρκία, που συνέβαλε στην τελευταία στρατιωτική νίκη των Αζέρων. Πρόκειται για εδάφη που διατηρούσε η Αρμενία από τον πόλεμο του 1994, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ που έφερε τα εθνικιστικά μίση στο προσκήνιο, ζήτημα το οποίο αξιοποίησαν οι ανερχόμενες αστικές τάξεις και έκαναν λαούς που επί σοσιαλισμού ζούσαν αρμονικά να σκοτώνονται για αλλότρια συμφέροντα.

Ακόμα, ο Πούτιν θύμισε ότι ούτε η Αρμενία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Αρτσάχ, όπως λέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Κατά τ' άλλα ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι η πρόσφατη σύγκρουση στην περιοχή δεν προέκυψε από εξωτερική παρέμβαση. Ωστόσο μια τέτοια εκτίμηση σκόπιμα αγνοεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλη η περιοχή του Καυκάσου είναι στο επίκεντρο σφοδρού ανταγωνισμού μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - ΗΠΑ, Ρωσίας - και περιφερειακών, καθώς και των ενεργειακών τους ομίλων, για τον ενεργειακό πλούτο που διαθέτει και τη γεωστρατηγική της θέση. Επίσης, η «ελεύθερη αγορά», η δήθεν «αμοιβαία συνεργασία» που έταζαν οι Ρώσοι αστοί και οι σύμμαχοί τους με την καπιταλιστική παλινόρθωση, είναι για τους λαούς η πραγματικότητα της στυγνής εκμετάλλευσής τους, της απώλειας στοιχειωδών δικαιωμάτων, ακόμα και της ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ