Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
Κίνα και Ρωσία «καθοριστικοί αντίπαλοι»

Κίνα και Ρωσία είναι πλέον «καθοριστικοί αντίπαλοι» των ΗΠΑ, με την Κίνα να παρουσιάζει την «πιο πιεστική μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή», αναφέρει νέα σημαντική έκθεση που υπογράφηκε από τους επικεφαλής του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, προειδοποιώντας «η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες δέχεται επίθεση και πάλι» και το «περιβάλλον ασφαλείας» έχει αλλάξει δραματικά από το 2015.

Το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα ισχυροποιηθούν απέναντι σε πράξεις επιθετικότητας, επεκτατισμού και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, κατηγορώντας ειδικότερα την Κίνα για επεκτατικές φιλοδοξίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Η Κίνα είναι ο μόνος αντίπαλος με συνδυασμένη οικονομική και στρατιωτική δυναμική που παρουσιάζει μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη πρόκληση για τις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα «επιδιώκει να διαβρώσει τη διεθνή θαλάσσια διακυβέρνηση, να αρνηθεί την πρόσβαση σε παραδοσιακούς κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης, να εμποδίσει την ελευθερία των θαλασσών, να ελέγξει τη χρήση βασικών σημείων ελέγχων, να αποτρέψει τη δέσμευσή μας σε περιφερειακές διαφορές και να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο προτιμώμενος εταίρος χωρών σε όλο τον κόσμο», τονίζεται.

Η έκθεση του Πενταγώνου κατηγορεί Ρωσία και Κίνα ότι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα εξουσίας για να υπονομεύσουν το διεθνές σύστημα και να το αναδιαμορφώσουν προς όφελός τους και προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν έδαφος πριν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Για να διατηρήσουν το στρατηγικό πλεονέκτημά τους έναντι του κινεζικού Ναυτικού, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν τη ναυτική τους δύναμη με μικρότερα, πιο ευκίνητα και ακόμη και με τηλεκατευθυνόμενα πλοία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ