Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψηφιακή...

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in Greece», ψηφιοποίηση της παραγωγής, 5G δίκτυα, υπερσύγχρονες εταιρείες παρακολούθησης ...της πανδημίας με «ουρές» από CIA. Διαβάζοντας κανείς όλες αυτές τις ειδήσεις για το πώς η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» στον τομέα των τεχνολογιών, είναι να απορεί γιατί η ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει. Για παράδειγμα, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο υποστηρίζει πλέον τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη της τηλεργασίας, αλλά οι όροι με τους οποίους δουλεύουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι, με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι ακόμα χειρότεροι! Ωράρια δεν υπάρχουν, «νέες» επαγγελματικές ασθένειες τους χτυπούν την πόρτα και ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται αντί να αυξάνεται. Αλλο παράδειγμα είναι οι «εν αναμονή» συνταξιούχοι, που ακούν για την «ψηφιοποίηση του κράτους», για το πόσο γρήγορα διεκπεραιώνεται πλέον η αδειοδότηση μιας επένδυσης, αλλά την ίδια ώρα 350.000 συντάξεις περιμένουν να εκδοθούν, επειδή σύμφωνα με την κυβέρνηση καθυστερεί η εκκαθάρισή τους! Με αυτούς τους ρυθμούς, δεν είναι απίθανο κάποιοι να μην προλάβουν να πάρουν σύνταξη.

... εκμετάλλευση

Οσο για την αμερικανική εταιρεία που ανέλαβε να μας ...προστατέψει από την πανδημία, οι δυνατότητές της να καταγράφει και να επεξεργάζεται δεδομένα τρομάζουν, σε συνδυασμό με το βρώμικο παρελθόν της και τις αποστολές που κατά καιρούς έχει αναλάβει για μονοπώλια και κρατικές υπηρεσίες. Εν ολίγοις, δεν βγαίνουν όλοι ωφελημένοι από την «τεχνολογική εξέλιξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Οπως με καθετί άλλο, έτσι και με την τεχνολογία, το ποιος ωφελείται κρίνεται από το ποιος την έχει στα χέρια του. Και εδώ είναι φανερό ότι το κεφάλαιο θα συνεχίσει να «κάνει παιχνίδι», μέχρι οι εργαζόμενοι και ο λαός να του αφαιρέσουν την μπάλα από τα χέρια.

Κατανομές

Οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν ήδη δεσμεύσει το 51% των δόσεων από τα εμβόλια που αναμένεται να αδειοδοτηθούν το επόμενο διάστημα. Το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού θα πρέπει να αρκεστεί στο 49% που απομένει, ενώ ένα 25% των κατοίκων του πλανήτη δεν πρόκειται να εμβολιαστεί πριν το 2022, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς». Στο έδαφος αυτών των κραυγαλέων ανισοτήτων, που μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους θανάτους από την πανδημία τα επόμενα χρόνια, οι διάφορες «εκκλήσεις» ιμπεριαλιστικών οργανισμών για «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο» είναι πρόκληση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έως τις 15 Νοέμβρη, τα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Διέθεσαν δηλαδή προκαταβολικά χρήμα με τη σέσουλα για να εξασφαλίσουν τα εμβόλια, που στην κινούμενη άμμο των ανταγωνισμών, της κρίσης και της πανδημίας, ισοδυναμούν με «όπλα» για όποιον τα αποκτήσει και τα αξιοποιήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τους ανταγωνιστές του. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, από την πλευρά τους, πέρα από τη συμμετοχή τους στο γεωπολιτικό παζάρι, πηγαίνουν όπου μυρίζονται χρήμα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού να χρειάζεται να περιμένει πολύ για να εμβολιαστεί. Πάλι καλά θα πει κανείς, αν σκεφτεί ότι οι ίδιες φαρμακευτικές δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να παρασκευάσουν εμβόλιο για άλλους ιούς, επειδή εκτιμούσαν ότι η ζήτηση δεν ήταν αρκετή για να τους εξασφαλίσει τα επιθυμητά κέρδη...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ