Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Με πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας και αξιοπρεπές εισόδημα

ΔΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΔΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Με μια σειρά συμβολικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που οργάνωσαν χτες, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ ανέδειξαν τα πολλαπλά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας.

Με παρεμβάσεις σε υπουργεία, δημαρχεία, εφορίες κ.α. απαίτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των μικροεπαγγελματιών, για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας της υγείας όλου του λαού.

Στη μέρα δράσης καλούσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και δεκάδες κλαδικά Σωματεία και τοπικές Ενώσεις, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Καρδίτσα.

Στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού

Στο πλαίσιο των χτεσινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών, τη φωνή αγωνίας για την επιβίωση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ μετέφεραν με την παρέμβασή τους συνδικαλιστές από την ΟΒΣΑ, οι Επιτροπές Αγώνα Επαγγελματιών στα Ταξί και στην Εστίαση, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Μηχανών και Αυτοκινήτων Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. Κατήγγειλαν επίσης το γεγονός πως παρότι είχαν ζητήσει συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τούς «γύρισε την πλάτη».

«Βρήκαμε κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά στα δίκαια αιτήματά μας», κατήγγειλε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση επιμένει στη γνωστή πολιτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει πακτωλό χρημάτων στους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους, ενώ στον αντίποδα οδηγεί σε περισσότερα λουκέτα. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας. Τα 500 και 1.000 ευρώ είναι κοροϊδία. Δεν φτάνουν ούτε για τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη πνίγουν χιλιάδες μικρομεσαίους. Απαιτούμε τη διαγραφή τους».

Τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών ταξί πρόβαλε ο Παναγιώτης Μαυρίκης, εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα του κλάδου. Οπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Διεκδικούμε άμεσα να αποδοθεί και σε μας το επίδομα ειδικού σκοπού. Απαιτούμε αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, απαλλαγή από τις εισφορές στον ΕΦΚΑ για το διάστημα της πανδημίας, να σταματήσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους άλλους αυτοαπασχολούμενους».

Από τη συμβολική παρουσία της Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών Ταξί
Από τη συμβολική παρουσία της Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών Ταξί
«Μπροστά στις γιορτές απαιτούμε να καταβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους το Δώρο Χριστουγέννων, η 13η σύνταξη που έχει κοπεί τόσα χρόνια», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.«Απαιτούμε κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς δικαιούμαστε μια αξιοπρεπή ζωή».

Στην παρέμβασή τους στο υπουργείο Υγείας εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και των Σωματείων Αυτοαπασχολούμενων στο Μέταλλο και το Ξύλο απαίτησαν «δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, όχι εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών», στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της συμβολικής κινητοποίησης, συνδικαλιστές κρατούσαν πανό μπροστά από το υπουργείο, απαιτώντας τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε συμβολική διαμαρτυρία αντιπροσωπείας του Συλλόγου Βιβλιοπωλών - Εκδοτών Αθηνών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών. Ο χώρος των εκδόσεων και του βιβλίου, ειδικά τα μικρά βιβλιοχαρτοπωλεία, έχει δεχθεί σκληρό χτύπημα από την κυβερνητική πολιτική, ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία. Οι βιβλιοπώλες και μικροί εκδότες ζητούν να επιτραπεί η λειτουργία των μικρών βιβλιοπωλείων, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας πελατών και προσωπικού. Παράλληλα, ζητούν μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους μικρούς εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί ακόμη κι από αυτά τα υποτυπώδη μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους δήμους της Αττικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παράλληλα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, στο πλαίσιο της μέρας δράσης πραγματοποιήθηκαν πολλές αγωνιστικές παρεμβάσεις στους δήμους της Αττικής, σε δημαρχεία, εφορίες κ.α.

Συμβολική διαμαρτυρία στο δημαρχείο Αθήνας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Σε συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον δήμαρχο Αθήνας, Κ. Μπακογιάννη, απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και εμπόρων, καθώς και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, κάτι που παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί.

Αντίστοιχες δράσεις οργανώθηκαν χτες από τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και κλαδικά σωματεία σε δημαρχεία όλης της Αττικής (Μεταμόρφωσης, Αγ. Παρασκευής, Ζωγράφου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αχαρνών, Φυλής, Περιστερίου, Νίκαιας και Ελευσίνας), καθώς και στις εφορίες Αγ. Αναργύρων, Καλλιθέας, Πειραιά, στον ΕΦΚΑ Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στο ΚΕΑΟ Πειραιά, στη λαϊκή αγορά στον Αγιο Παύλο, στο τελωνείο στο Κερατσίνι και σε έδρες μεταφορικών επιχειρήσεων.

Κοινή παρέμβαση από 11 σωματεία κομμωτών - κουρέων

«Πάρτε μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα», έγραφε το πανό που κρατούσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών εκπρόσωποι - συνδικαλιστές σωματείων κομμωτών - κουρέων στο πλαίσιο της συμβολικής παρέμβασής τους, η οποία ήταν ενταγμένη στη χτεσινή μέρα δράσης.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Στο υπόμνημα που υπογράφουν 11 σωματεία κομμωτών - κουρέων απ' όλη τη χώρα, διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και διασφάλισης αξιοπρεπούς εισοδήματος. «Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης γιατί ο κλάδος μας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση», υπογράμμισε ο Νότης Σκούρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών - Κουρέων Αττικής. «Ο κλάδος έχει γονατίσει μέσα στην κρίση και επιπλέον επιβαρύνεται με άδικη φορολογία, ενώ η κυβέρνηση με τον άδικο Πτωχευτικό Κώδικα βάζει χέρι και στο ετήσιο εισόδημά μας», τόνισε ο συνδικαλιστής, δηλώνοντας πως οι κουρείς και οι κομμωτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Τα αιτήματα

Οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση των έμμεσων φόρων. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναστολή της καταβολής των ρυθμίσεων σε τράπεζες και ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως - νερό - τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστά με κρατική απόφαση. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα η μηχανοκίνητη πορεία των αυτοαπασχολούμενων(19/3/2022)
Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια(8/10/2020)
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις(3/4/2019)
Σήμερα η κορύφωση του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης(31/10/2018)
Συγκέντρωση την Τρίτη 23 Ιούλη στην Ομόνοια(19/7/2013)
Οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών(27/9/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org