Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΝΗΡΕΑΣ»
«Συμφωνητικά» φίμωσης και απαγόρευσης των διεκδικήσεων

Τα «συμφωνητικά εμπιστευτικότητας» που καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ο όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» καταγγέλλουν επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου.

Συγκεκριμένα, τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ομίλου σε Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Εύβοια και Ναύπακτο ενημερώνουν τους εργαζόμενους για την αξίωση της εταιρείας από το προσωπικό να υπογράψει έγγραφα που αφορούν την «πολιτική εμπιστευτικότητας» και «συμφωνητικό περί μη αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών».

Καλούν τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν έγγραφα τα οποία η εργοδοσία θα αξιοποιήσει ως νέα «εργαλεία» στην επίθεση στα δικαιώματά τους και στη «φίμωση» των διεκδικήσεών τους. Παράλληλα, προειδοποιούν την εταιρεία να μην τολμήσει να αποσπάσει υπογραφές με εκβιασμούς και πιέσεις προς τους εργαζόμενους και ζητούν την απόσυρση των επίμαχων εγγράφων.

Με βάση όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι προβλέψεις των «συμφωνητικών» χαρακτηρίζουν «εμπιστευτικά» μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας. Ετσι, στην αξίωση για «εμπιστευτικότητα» αντίκειται το προφανές δικαίωμα των εργαζομένων να απευθύνονται στα σωματεία, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε δικηγόρους, για ζητήματα που αφορούν την εργασία τους, και να θέτουν υπόψιν των παραπάνω έγγραφα που τους αφορούν (σύμβαση, μισθοδοσία κ.τ.λ.).

Ανάλογα εμπόδια τίθενται στο δικαίωμα εργαζομένων και σωματείων να καταγγέλλουν εργασιακές συνθήκες που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας, ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν το περιβάλλον ή την ποιότητα των τροφίμων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δεσμεύονται από τις σχετικές ρυθμίσεις ακόμα και για τα λεγόμενά τους σε τυχόν δικαστήριο ή σε κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό.

  • Την απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας καταγγέλλει και η ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org