Καμία απόφαση στο χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Eurokinissi |
Στη συνέντευξη που παραχώρησε με το πέρας της Συνόδου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ εκτίμησε ότι τις τελευταίες βδομάδες «δεν είδαμε θεμελιακή αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας, αντίθετα χειροτέρεψε. Οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίστηκαν, άρα η εκτίμησή μας δεν είναι θετική και οι υπουργοί θα ενημερώσουν σχετικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη της βδομάδας».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν και τι είδους κυρώσεις μπορεί να αποφασίσει το ΕΣ, για άλλη μια φορά απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας γενικόλογα ότι το Συμβούλιο «θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει την απόφαση που κρίνει πρέπουσα. Δεν μπορώ να την προκαταλάβω». «Ολα τα κράτη - μέλη κρίνουν ότι πρέπει να κρίνουν προσεκτικά την κατάσταση με την Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να προκαταλάβω τη συζήτηση και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ίδιο μοτίβο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ερωτηθείς αν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζήτησε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα, απάντησε ότι «η διπλωματία εφευρέθηκε για να βρίσκουμε λύσεις μέσω διαλόγου, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε»...
Οπως είπε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε «μία εκτεταμένη συζήτηση», όπου «διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» και ότι, αντίθετα, «συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: Την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια». Παρέπεμψε δε στο γεγονός ότι την UNCLOS, τη Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, «την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ενωσης», συνεχίζοντας να καλλιεργεί αυταπάτες για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και τους πολύπλευρους - οικονομικούς και άλλους - δεσμούς μαζί της.
Ισχυρίστηκε επίσης πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτήν την εβδομάδα».
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το βράδυ στον «Alpha», φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις που θα παρθούν στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας ως θετικό το ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε τάχα τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές, βάζοντας δηλαδή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο τραπέζι του ευρωτουρκικού παζαριού.
Εξέφρασε πάντως την ευχή ότι «η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος» και «θα δρομολογηθούν συνέπειες», όπως ορίστηκε σε προηγούμενα όργανα. Βέβαια απέφυγε να απαντήσει αν θα πιέσει με βέτο στην έκδοση των Συμπερασμάτων, ώστε να περιληφθούν κυρώσεις κατά της Αγκυρας, λέγοντας μάλιστα ότι «θα το βάλει άλλος, όχι η Ελλάδα», για να δείξει ότι έχει «συμμάχους» που συμμερίζονται τις ελληνικές θέσεις.
Την ίδια ώρα, έστειλε ξανά μήνυμα στην Αγκυρα να επιδείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλήσεων και να πάνε σε «διάλογο», διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και ότι σε περίπτωση διαφωνίας υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη.