Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι παίζουν την υγεία τους «κορόνα - γράμματα»

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, σωματεία της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν στις αρμόδιες αρχές την επικίνδυνη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας

Από παρέμβαση των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης κατά την απεργία στις 26 Νοέμβρη
Από παρέμβαση των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης κατά την απεργία στις 26 Νοέμβρη
Παρεμβάσεις στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία σωματείων της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την απουσία μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς.

Κατατέθηκαν υπομνήματα των σωματείων Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής με τις διεκδικήσεις τους, αλλά και με καταγγελίες για μια σειρά από χώρους όπου, ενώ υπάρχουν δεκάδες κρούσματα, δεν λαμβάνονται μέτρα, δεν γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και συνεχίζουν να αποτελούν εστίες διασποράς.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέδειξαν την ουσιαστική ανεπάρκεια των «πρωτοκόλλων υγείας» της κυβέρνησης, που για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Επίσης, την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να φτάσουν έστω και στο 10% των επιχειρήσεων. Αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει έστω και τώρα τα νοσοκομεία της πόλης («Λοιμωδών», «Παναγία») και να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Από τις παρεμβάσεις επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε στοιχειώδης συντονισμός των αρμόδιων αρχών (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια), για να εξασφαλιστεί έστω και την ύστατη στιγμή πως οι χώροι δουλειάς θα σταματήσουν να είναι πυρήνες διασποράς του ιού.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζει να λειτουργεί με αξιοθαύμαστη συνέπεια η αστυνομοκρατία και καταστολή, αφού τόσο έξω από την Περιφέρεια όσο και στα γραφεία της Επιθεώρησης την αντιπροσωπεία των σωματείων περίμεναν δυνάμεις της αστυνομίας.

Αποκαλυπτικές καταγγελίες

Στα υπομνήματα που κατέθεσαν τα σωματεία, αναφέρονται δεκάδες παραδείγματα επιχειρήσεων όπου οι εργαζόμενοι παίζουν «κορόνα - γράμματα» την υγεία τους. Ενδεικτικά:

  • Από τον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία «Alumil» στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς τα κρούσματα των τριών τελευταίων εβδομάδων «αθροίζονται σε πάνω από 50», χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται μέτρα ιχνηλάτησης και μείωσης του συγχρωτισμού, «γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής, που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες». Ταυτόχρονα, «υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους για τη μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε γονείς και ευπαθείς ομάδες».
  • Στο Εμπόριο αναφέρονται οι επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης», «Lidl» και «ΑΒ Βασιλόπουλος». Στον «Σκλαβενίτη», από τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι μετράνε περισσότερα από 70 κρούσματα σε καταστήματα. «Η ιχνηλάτηση γίνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα σε καταστήματα όπως στον Βαρδάρη και στο "Μακεδονία" να υπάρχουν κρούσματα που ανακύπτουν με διαφορά 2-3 ημερών, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά γίνεται εντός των καταστημάτων». Στο «Lidl» επιβεβαιώθηκαν κρούσματα, χωρίς όμως να γίνει απομάκρυνση των πραγματικών επαφών, «με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά εντός της αποθήκης. Η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή μαζικών τεστ εντός της αποθήκης. Ενώ σε ορισμένα πόστα οι εργαζόμενοι καλούνται να φορούν τη μάσκα μόνο σε περίπτωση ελέγχου». Στα «ΑΒ Βασιλόπουλος», «σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων δεν ενημερώθηκε το σύνολο των εργαζομένων, αλλά μόνο οι "στενές" επαφές, και ουσιαστικά δεν έγιναν τεστ στους εργαζόμενους που αντικειμενικά έρχονται σε επαφή με το κρούσμα, αλλά μόνο σε 2 εργαζόμενους».
  • Στις Κατασκευές και συγκεκριμένα στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, μόνο στο διάστημα του δεύτερου κύματος, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 25. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συνδικάτου Οικοδόμων και της "Ταξικής Ενότητας", οι προμήθειες στα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εργασίες που από τη φύση τους γίνονται με συγχρωτισμό συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά. Για τους εργαζόμενους στις γαλαρίες δεν γίνονται πιο συχνά διαλείμματα, ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για καθαρό αέρα».
  • Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καταγράφονται τα παραδείγματα των τηλεφωνικών κέντρων «Quality Call Sales» και «ICall Services». Στην πρώτη επιχείρηση «συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά το σύνολο του προσωπικού, αντί να τηρείται το μέτρο της προσωρινής τηλεργασίας του 50%. Ταυτόχρονα οι μάσκες αγοράζονται με λεφτά των εργαζόμενων, ενώ οι εργαζόμενοι μοιράζονται αναγκαστικά τα ίδια ακουστικά με τον επόμενο, γεγονός πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους και τη μετάδοση του ιού».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ