Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας

Από τη συγκέντρωση έξω από τη «Mellon», στο πλαίσιο της μέρας δράσης που οργάνωσαν την Πέμπτη τα συνδικάτα της Αττικής για την Υγεία και για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
Από τη συγκέντρωση έξω από τη «Mellon», στο πλαίσιο της μέρας δράσης που οργάνωσαν την Πέμπτη τα συνδικάτα της Αττικής για την Υγεία και για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε! Για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τη διεκδίκηση λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για την υπεράσπιση της δουλειάς και του εισοδήματος των εργαζομένων που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται ακόμα πιο έντονα ανάμεσα στο αμόνι της κυβέρνησης και το σφυρί της εργοδοσίας. Για να ακουστεί καθαρά και δυνατά η απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - κόλαφος για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το μήνυμα της απεργιακής απάντησης στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία στο βωμό των κερδών και παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετήσει νέες αντεργατικές ανατροπές, μεταφέρουν σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας οργάνωσαν την Πέμπτη υγειονομικοί και εργατικά συνδικάτα (φωτ. από το Νοσοκομείο Νίκαιας)
Κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας οργάνωσαν την Πέμπτη υγειονομικοί και εργατικά συνδικάτα (φωτ. από το Νοσοκομείο Νίκαιας)
Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Κάλεσμα προς τις Ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ να συντονίσουν τα βήματά τους με αποφάσεις για απεργία στις 26 Νοέμβρη έχει απευθύνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Καθημερινή δράση και πρωτοβουλίες


Με τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού στην πρώτη γραμμή, σωματεία και φορείς συνέχισαν τις προηγούμενες μέρες τις παρεμβάσεις τους σε χώρους δουλειάς, τις πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας.

Η μέρα δράσης των συνδικάτων της Αττικής για την Υγεία, την περασμένη Τρίτη, και η ανάλογη πρωτοβουλία με δεκάδες κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, την Πέμπτη, έθεσαν για μια ακόμα φορά επί τάπητος το αίτημα για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δίνουν βάρος στην κατάσταση που χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία στις συνθήκες της πανδημίας έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες. Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία προχωρούν σε μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες.

Επίσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα έχουν αποφασίσει την Τρίτη 17/11 να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα οργανωθούν με όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε «καραντίνα» τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.

Απέναντι στην κυβέρνηση που βιάζεται να φέρει το έκτρωμα εν μέσω lockdown

Την ίδια στιγμή που γυρίζει την πλάτη στα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και θέλει να κηρύξει «σιωπητήριο» απέναντι σε κάθε φωνή διεκδίκησης, η κυβέρνηση τρέχει να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, το νομοθετικό τερατούργημα, που υπηρετεί πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, βάζουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο απαίτησε την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση του ΕΚΑ, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Η προκλητική απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου, ήταν ότι το νομοσχέδιο αναμένεται εντός των ημερών, εν μέσω δηλαδή των περιοριστικών μέτρων και της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

«Θα μας βρουν απέναντί τους», διαμηνύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χαρακτηρίζουν το αντεργατικό νομοσχέδιο «αιτία πολέμου» και ξεκαθαρίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τις ανατροπές με «ευκαιρία» την καραντίνα θα πάρει απεργιακή απάντηση.

Στην ημερήσια διάταξη η διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς βρίσκονται σταθερά στην ημερήσια διάταξη των συνδικάτων.

Σε επιχειρήσεις που ακολουθούν το πρωτόκολλο της... αποσιώπησης των κρουσμάτων έκαναν παρεμβάσεις σωματεία εργαζομένων στους κλάδους του Χρηματοπιστωτικού και των Λογιστών - Ελεγκτών. Στην επιχείρηση «Mellon» η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων και του σωματείου τους είχε αποτέλεσμα να γίνουν τεστ στο προσωπικό, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων.

Στο Εμπόριο, τα σωματεία καλούν ιδιαίτερα όσους δουλεύουν σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία σούπερ μάρκετ, να στείλουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση πως δεν δέχονται να θυσιάζονται η υγεία και τα δικαιώματά τους στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. «Τα ένα - δυο κρούσματα ανά κατάστημα, τώρα έχουν γίνει 6, 8, 11, 20 και πάει λέγοντας», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ως πρόσφατα παραδείγματα αναφέρει τα 11 κρούσματα στο κατάστημα «Σκλαβενίτη» στον Αλιμο, που «επιβεβαίωσε μετά κόπων και βασάνων η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού μετά από παρέμβαση του σωματείου», αλλά και τις καταγγελίες για κρούσματα στο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στον Περισσό, με τον διευθυντή του καταστήματος να μην επιβεβαιώνει αλλά και να μη διαψεύδει την ύπαρξη κρουσμάτων! «Αντίστοιχη τακτική ακολουθούν και άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που εκτός από την απόκρυψη κρουσμάτων εκβιαστικά συστήνουν στους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο», εξηγεί ο Σύλλογος. Στο μεταξύ, «τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους». Επικαλούμενη τις «οδηγίες του ΕΟΔΥ» δεν ενημερώνει για τον αριθμό των εργαζομένων που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, κάνει μόνη της την ιχνηλάτηση και κρίνει ποιοι και πόσοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, κάνει απολυμάνσεις μόνο «νύχτα», μετακινεί το προσωπικό από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο. «Η υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια», σχολιάζει ο Σύλλογος.

Στο μέτωπο του αγώνα για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων προχώρησε σε παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, με αίτημα την ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης. Καλεί τα σωματεία να ενημερώσουν τους οικοδόμους για το πλαίσιο αιτημάτων, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, να στηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα στήριξης των ανέργων, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έκανε την Παρασκευή περιοδείες σε εργοτάξια του κέντρου της Αθήνας, ενώ τη Δευτέρα 16/11 προγραμματίζει Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του πρώην ξενοδοχείου «ΛΑ ΜΙΡΑΖ» στην Ομόνοια. Αντίστοιχο πρόγραμμα περιοδειών και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ζητά από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στις αρχές της βδομάδας στα «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Σπανόπουλου». «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση εργάζονται πάνω από 350 εργαζόμενοι, χωρίς να υπολογίζεται ο μεγάλος αριθμός των πληρωμάτων δεκάδων μικρών και μεγαλύτερων πλοίων που επισκευάζονται και ελλιμενίζονται στο ναυπηγείο, η ανησυχία για την έκθεση των συναδέλφων στον κορονοϊό γιγαντώνεται», τονίζει το Συνδικάτο. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων μετακινείται από και προς τα ναυπηγεία μαζικά με λάντζες», ενώ σε μια σειρά από εργασίες «οι συνάδελφοι αναγκαστικά συνωστίζονται, χωρίς να τηρούνται, με ευθύνη της εταιρείας και των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας».

Τις ευθύνες των εργοδοτών για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους ανέδειξε με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Γιάννης Σκόκας, αναφέρθηκε σε καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων σε τέσσερις δομές στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας (κέντρα αποκατάστασης, οίκοι ευγηρίας), σε εργοστάσια στον κλάδο των τροφίμων, σε αλυσίδες στο Εμπόριο και σε κατάστημα τράπεζας. Μάλιστα, μια εργαζόμενη σε κατάστημα εταιρείας τηλεπικοινωνιών, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, «νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση», όπως σημείωσε. Την ίδια στιγμή, εμπόδιο στην ανάγκη για γενικευμένο και συστηματικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες στέκεται η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Ενδεικτικά, για το νομό Λάρισας υπάρχουν 5 υπάλληλοι - ελεγκτές για ένα πλήθος τουλάχιστον 4.500 επιχειρήσεων. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, να δώσουν αποφασιστική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Στο επίκεντρο οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης

Την επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού σε μετανάστη εργάτη γης στην περιοχή, που δεν αποτελεί «απρόσμενο γεγονός» αλλά λογικό επακόλουθο των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης που επικρατούν, σχολιάζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας. «Είναι γνωστές οι τραγικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι ζουν και διαμένουν στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον, σε υποβαθμισμένα σπίτια - τρώγλες, αποθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται κάθε χρόνο να δουλέψουν σε σκληρές συνθήκες εργασίας για λίγους μήνες το χρόνο, στοιβάζονται και εκτίθενται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Οσο και αν το θέλουν και όσο και αν τους επιβληθεί, δεν είναι δυνατόν στις συνθήκες που ζουν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθαριότητας και πάνω απ' όλα αποστάσεων και απολύμανσης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Καταγγέλλει την κυβέρνηση, την περιφερειακή και δημοτικές αρχές για την ανυπαρξία μέτρων και διεκδικεί μια σειρά από αιτήματα για την προστασία των εργατών γης αλλά και των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ