Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Απαράδεκτος αποκλεισμός από το επίδομα ειδικού σκοπού

Μαζί με τους εργαζόμενους, σε δεινή θέση βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, τους οποίους μάλιστα η κυβέρνηση αποκλείει ακόμα και από το επίδομα ειδικού σκοπού, το οποίο είχαν λάβει στην πρώτη φάση της πανδημίας. Κι αυτό όταν ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους τα οποία έχουν συσσωρευτεί όλους τους προηγούμενους μήνες.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο αυτόν τον αποκλεισμό και επισημαίνει: «Η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, που αντιπροτείνει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της, δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες, αφού:

  • Απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους, που αντίστοιχα έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος τους, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης.
  • Οσοι δικαιούνται και καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτή, θα κληθούν κατά το ήμισυ να την αποπληρώσουν, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε Εφορία, Ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κ.λπ. οι οποίες έχουν προς το παρόν ανασταλεί».

«Η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που οδήγησε εξ αντικειμένου στο νέο lockdown, και με τα μέτρα "ασπιρίνη" που εξαγγέλλει, οδηγεί συντεταγμένα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και τις μικροεπιχειρήσεις τους στα χρέη και το λουκέτο», τονίζει το ΚΚΕ και την καλεί να προχωρήσει στην άμεση ένταξη όλων των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων στο επίδομα ειδικού σκοπού, καθώς και στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους στις σημερινές συνθήκες.

Σαν να μην αρκούσαν τα παραπάνω, μάλιστα, η κυβέρνηση αποστέλλει νέο μπιλιετάκι - «εξπρές» σε ΕΒΕ και αγρότες για να πληρώσουν άμεσα στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές για το 2019.

Ετσι, μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, εν μέσω πανδημίας, με τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους κλειστές, πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, καλούνται να πληρώσουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και την πρώτη από τις 5 δόσεις που προκύπτουν μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών τους εισφορών για το 2019. Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ ζητά την καταβολή 1,085 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι 800.349 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.355 ευρώ σε 5 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέχρι την τελευταία μέρα του Νοέμβρη, ενός μήνα που έχει επιβληθεί lockdown. Με τον τρόπο αυτό, αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης των βαρών που πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους φορτώνει με νέους λογαριασμούς, χωρίς μάλιστα μέχρι στιγμής να υπάρχει πρόβλεψη ούτε για χρονική αναστολή των πληρωμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ