Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής

Στο πλευρό των πληγέντων κλιμάκια του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε πολλές περιοχές της Κρήτης μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας και εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε περιοχές όπως η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Αγριανά, το Κουτουλουφάρι, τα Μάλια, οι Γούβες και οι Γούρνες, του δήμου Χερσονήσου, σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και στο παραλιακό μέτωπο. Η περιοχή μετράει περισσότερες από 150 πλημμυρισμένες κατοικίες και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό καταστημάτων. Αν συνυπολογιστεί ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η περιοχή αυτή, όπως και άλλες στη βόρεια Κρήτη (Ρέθυμνο, Οροπέδιο Λασιθίου, δήμος Μινώα), είχε αντιμετωπίσει παρόμοια καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, γίνεται αντιληπτό πως οι υποδομές είναι ήδη σοβαρά χτυπημένες και σε πολλές περιπτώσεις ζημιές του παρελθόντος ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.

Αποκλεισμένο για ώρες έμεινε ακόμα και το εθνικό οδικό δίκτυο στην περιοχή, με τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης να κλείνει από τις κατολισθήσεις στον κόμβο της Σταλίδας, ενώ σε μεγάλο μέρος του το εσωτερικό οδικό δίκτυο έχει εξαφανιστεί. Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν και οι κάτοικοι στην περιοχή Πλατανιάς του Ρεθύμνου, όπου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να διατάξει την εκκένωση του οικισμού, ενώ ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο καταγράφηκαν και στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου και στα χωριά του Μυλοποτάμου.


Eurokinissi

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης δέχτηκε 450 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 75 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 79 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των κατοίκων της Χερσονήσου και των άλλων περιοχών της Κρήτης που χτυπήθηκαν για τρίτη φορά σε λίγες μέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες βρέθηκαν χτες οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής την Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, και τον Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο Χερσονήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκεπτόταν τις περιοχές της Χερσονήσου προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πληγέντες και να πιέσει για την αποκατάσταση των ζημιών και για αποζημιώσεις. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις Γούρνες, στις Γούβες, στην Παραλιακή, στην Ανάληψη, στα Μάλια και στις Γωνιές.

Από τις μαρτυρίες των κατοίκων προκύπτει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ το μήνυμα που μεταφέρουν τα στελέχη του ΚΚΕ προς τους κατοίκους αυτών των περιοχών είνα ότι πρέπει να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους και να πιέσουν για λύσεις στα επείγοντα προβλήματα και για αντιπλημμυρικά έργα που επείγουν.

Ακόμα περιμένουν βοήθεια


Eurokinissi

Η εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Περιουσίες, έπιπλα, αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα μικροεπαγγελματιών υπέστησαν καταστροφή από το νερό λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών, ενώ σε αυτά προστίθενται και οι ζημιές στις αγροτικές εκτάσεις. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι από προχτές μέχρι και χτες, παρά τις εκκλήσεις τους, δεν είχαν δει την παραμικρή βοήθεια από το δήμο, την Περιφέρεια και τους μηχανισμούς του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς του δήμου δεν είχε ξεκινήσει έστω μια υποτυπώδης καταγραφή των ζημιών. Κατήγγειλαν επίσης την ανυπαρξία ακόμα και στοιχειωδών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ποταμό Γουβιανό, κατά μήκος του οποίου έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά.

Από τις συζητήσεις με τους κατοίκους και τη συνολική εικόνα των καταστροφών επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δημοτικών - περιφερειακών αρχών. Επίσης με δική τους ευθύνη, άμεσα να προχωρήσει ο καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών, γενικά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τις κακοκαιρίες που έρχονται το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ