Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στην Κρήτη

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία στη Κρήτη και την αποκατάσταση των καταστροφών ζητούν με Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Για μια ακόμη φορά ο λαός της Κρήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις τεράστιες καταστροφές, τις εκτεταμένες ζημιές, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις 6, 7 και 10 Νοέμβρη, που είναι ακόμη σε εξέλιξη στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του Οροπεδίου Λασιθίου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου Μινώα Πεδιάδος, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του δήμου Χερσονήσου, στον Μυλοπόταμο, στο Αμάρι, στην περιοχή του Πλατανιά, στην περιοχή του Σταυρωμένου και σε δεκάδες χωριά του Ρεθύμνου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. Καταστράφηκαν σπίτια και η οικοσκευή τους, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια που κατακλύστηκαν από φερτά υλικά, αγροτικές περιουσίες, καλλιέργειες που έχουν βυθιστεί στο νερό, γεωργικός εξοπλισμός, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές μονάδες, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. Ειδικά για τη Χερσόνησο οι καταστροφές ήρθαν πάνω σε αυτές που προκάλεσε το χαλάζι από Μάλια μέχρι Σίσι, τον Οκτώβρη. Ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, στον ΒΟΑΚ και σε γέφυρες.

Η ένταση των καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να κρύψει ότι - με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών - δεν έχουν γίνει ποτέ συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, από την οριοθέτηση - διευθέτηση των ρεμάτων και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο μέχρι την κατασκευή δικτύων ομβρίων στον αστικό ιστό, με βάση και τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Είναι πρόκληση στις μέρες μας, που η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης, να επαναλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, κάθε φορά που σημειώνονται πλημμύρες και καταστροφές, ότι φταίνε τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα.

Μέτρα τώρα!

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί τι σκοπεύουν να κάνουν για:

1. Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής όλοι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πληγεί, να εξασφαλισθούν η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθεί ό,τι χρειάζονται, μέχρι να καθαριστούν τα σπίτια τους και να μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά.

2. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων, καθώς και να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντληθούν το νερό και η λάσπη από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές, να καθαριστούν κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, να αποκατασταθούν άμεσα το οδικό δίκτυο μεταξύ κατοικημένων περιοχών και οι αγροτικοί δρόμοι.

3. Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία.

4. Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους των 3 νομών για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.

5. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες.

6. Να αποζημιωθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κτηνοτροφικές υποδομές.

7. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής και είναι αδύνατο να βρεθούν.

8. Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με τη χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματός τους, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.

9. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν.

10. Να γίνουν διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.

11. Να γίνουν διαγραφή τόκων και γενναίο "κούρεμα" κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

12. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, γέφυρες) με σύγχρονες προδιαγραφές.

13. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στην περιοχή και σε όλη την Κρήτη, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοί της αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους της Κρήτης. Να γίνουν άμεσα οριοθέτηση των ρεμάτων, διευθέτηση και καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να κατασκευαστούν δίκτυα ομβρίων στις κατοικημένες περιοχές και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, όπως και δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά έργα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση αναδάσωση και αποζημίωση στους πληγέντες(20/7/2022)
Αποζημιώσεις στους πληγέντες και αποκατάσταση των υποδομών στην Κρήτη(17/11/2020)
Διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες(4/10/2018)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Χανιά(1/8/2018)
Μεγάλες καταστροφές στα Τρίκαλα(31/10/2012)
Να αποκατασταθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι(4/1/2002)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ