Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανακοίνωση με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες από την κυβέρνηση, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις 30 Οκτώβρη. Επιπλέον, την έντονη ανησυχία των πληγέντων προκαλεί το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης είτε προχωρούν με ρυθμούς χελώνας είτε δεν υλοποιούνται.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι ανεπαρκή, μακριά από τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργατικών και μαζικών οργανώσεων του νησιού, για στήριξη στο 100% των ζημιών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, ενώ έντονη είναι και η δυσπιστία των κατοίκων του νησιού, αν λάβει κανείς υπόψη το πώς έχουν κινηθεί οι διαδικασίες σε πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Προσθέτει ανάμεσα σε άλλα: «Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή αυτών άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοιότητα βέβαια αλλά η υλοποίηση αυτών των μέτρων. Η πράξη δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι πληγέντες ακόμα περιμένουν... ή έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των προϋποθέσεων. Αποδεικνύεται ότι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ η αποκατάσταση των ζημιών, η ικανοποίηση βασικών αναγκών για να μπορεί να συνεχιστεί η ζωή ολόκληρων περιοχών έρχεται δεύτερη μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν λαμβάνουν υπόψη ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες έχουν βάναυσα πληγεί από τον νέο γύρο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το χτύπημα στον Τουρισμό (οι αφίξεις πλησίασαν αυτές του 1981), από τις συνέπειες της πανδημίας, τη μειωμένη ή κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι, εποχικοί και μακροχρόνιοι. Τώρα προστίθενται και οι καταστροφές από τον σεισμό.

Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο "ρεαλισμό" της κυβέρνησης, του "κάνουμε ό,τι μπορούμε" ή στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Η πείρα από την πανδημία αλλά και από τη δεκαετία της προηγούμενης κρίσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που τώρα βγαίνουν στα κεραμίδια με προτάσεις για μέτρα προστασίας ενώ όταν οι ίδιες ήταν κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να προστατευτούν ο λαός και τα παιδιά του, όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, μέτρα για τα ετοιμόρροπα κτίρια».

Ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Η ΤΕ Σάμου επισημαίνει ακόμη: «Το ΚΚΕ, όπως από την πρώτη στιγμή, θα συνεχίσει να είναι το πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Θα παλέψει με όσες δυνάμεις έχει μέσα κι έξω από τη Βουλή για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού του νησιού.

Ο σαμιώτικος λαός έχει πείρα πως οι εκάστοτε κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν λόγια του αέρα. Τρανό παράδειγμα το ΚΥΤ στο Βαθύ που θα έκλεινε υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και τώρα ετοιμάζεται νέα φυλακή της ΕΕ στο νησί, τεραστίων διαστάσεων. Αντίθετα, ο λαός ξέρει πως όποτε ο ίδιος πάλεψε για το δίκιο του είχε αποτελέσματα, μικρά και μεγάλα. Αυτήν την τεράστια δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα πρέπει να ενεργοποιήσει.

Γι' αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να οργανωθούν η πάλη και η διεκδίκηση για:

-- Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή - ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, στα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων.

-- Για τους αστέγους από τον σεισμό ενοικίαση κατοικιών από το κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί.

-- Αμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και σχολικά κτίρια, στα ιστορικά μνημεία.

-- Γρήγορη εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μη χαθεί κι άλλη χρονιά για τα παιδιά μας.

-- Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

-- Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι το Σεπτέμβρη.

-- Γενναία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες σε δήμους και Περιφέρεια.

-- Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια. Η αποκατάσταση του παραδοσιακού οικισμού και άλλων προστατευόμενων κτιρίων και μνημείων να γίνει με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-- Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ