Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συμπεφωνημένη» εκτόνωση με άρση λειτουργίας

Συμπεφωνημένη» εκτόνωση μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της κυβέρνησης προμηνύει η απόφαση της Συγκλήτου για την άρση όλων των λειτουργιών της Ιατρικής Σχολής Αθήνας μέχρι τις 16.1.2002. Η απόφαση πάρθηκε την επόμενη μέρα της κατάθεσης (προχτές) τροπολογίας στη Βουλή, η οποία προβλέπει την επιλογή των μάνατζερς στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία από τρεις υποψήφιους που προτείνει το Πανεπιστήμιο, καθώς και τη συγκρότηση επίλυσης ακαδημαϊκών διαφορών στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ).

Η τροπολογία αποτελεί προϊόν των διαπραγματεύσεων των πανεπιστημιακών γιατρών και του υπουργείου Υγείας, για την εφαρμογή του νόμου 2889/2001 που εμπορευματοποιεί το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας. Επίκεντρο έχει την ταυτόχρονη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και -πρωτίστως- την άσκηση ιδιωτικού ιατρείου απ' τους πανεπιστημιακούς.

Την ταυτόχρονη απασχόληση των πανεπιστημιακών στα δημόσια νοσοκομεία και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια την απαγόρευσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) -που θα αποφασίσει και τελεσίδικα την 1.2.2002. Οσον αφορά τα ιδιωτικά ιατρεία οι πανεπιστημιακοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξασφάλισαν τη λειτουργία τους, μέχρι τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο Χαϊδάρι και στο «Παπαγεωργίου». Οι όποιες ενστάσεις εγείρονται για τους μάνατζερς είναι για την ...τιμή των όπλων, καθώς η νέα ρύθμιση αποτελεί υλοποίηση παλιότερων αξιώσεων του Πανεπιστημίου για τροποποίηση της σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε το Πανεπιστήμιο να έχει την πλειοψηφία στο νοσοκομείο ΧαΪδαρίου.

Με το νόμο 2889/2001 καταργήθηκαν τα ΔΣ των νοσοκομείων και αντικαταστάθηκαν με τους μάνατζερς.

Ετσι καταλήγει να είναι επίπλαστη αποφασιστικότητα η χτεσινή εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, προς τους νομάρχες και τους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), που τους παραγγέλνει να μη χορηγήσουν σε πανεπιστημιακούς αναστολή της απομάκρυνσής τους, λόγω της ταυτόχρονης απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας δίνει εντολές εκ του ασφαλούς, καθώς αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ να είναι παρόμοια με την αρχική.

Πάντως, στη χτεσινή Σύγκλητο ακούστηκαν και ψύχραιμες φωνές που διαφώνησαν με το κλείσιμο της Σχολής και ταυτόχρονα υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί να απομονώνεται ένα μόνο σημείο ενός νόμου που εμπορευματοποιεί συνολικά την Υγεία. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη για το συντονισμό των φορέων που θα διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ