Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον αγώνα για τις αποζημιώσεις

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές από την κακοκαιρία είναι οι αγρότες, όπως έδειξε και το χτεσινό μαζικότατο συλλαλητήριο στον Τύρναβο. Μάλιστα, ήδη, το αίτημα για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις συμπεριλήφθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα προβάλει το αγροτικό κίνημα στη διάρκεια των νέων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκινούν στις 28 Γενάρη. Οι πληγέντες αγρότες δεν πρόκειται, επ' ουδενί, να δεχτούν αποζημιώσεις ψίχουλα - εκεί φαίνεται ότι «το πάει» η κυβέρνηση - αλλά θ' απαιτήσουν να πάρουν ό,τι δικαιούνται. Βεβαίως, ουδείς περιμένει να βγάλει κέρδος από τη ζημιά, αλλά και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να «σταυρώσει τα χέρια», υποτασσόμενος στη μοίρα του.

Ο αγρότης πληρώνει πάρα πολλά χρήματα στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του από θεομηνίες - αντιθέτως το κράτος, αν και υποχρεούται, δεν επιχορηγεί τον ΕΛΓΑ, οδηγώντας τον, συνειδητά, στη χρεοκοπία, ώστε ν' αναλάβουν τις αγροτικές ασφαλίσεις οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες, όπως θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη - κι επομένως έχει το δικαίωμα ν' απαιτεί αποζημιώσεις. Αλλωστε, με το είδος και το εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, αν δε δοθούν οι ενισχύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για άτοκα δάνεια και «πάγωμα» χρεών, οι παραγωγοί δε θα καταφέρουν να ξανακαλλιεργήσουν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς και στην υγιεινή διατροφή του λαού μας.

Ο μόνος που δε φταίει για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι ο αγρότης. «Ξεσκέπαστο μαγαζί» το χωράφι, είναι εκτεθειμένο στον καιρό. «Φταίχτης», εν πρώτοις, ο ...θεός, αλλά και το κράτος. Διότι είναι οι κυβερνήσεις που δεν προχωρούν στην κατασκευή έργων υποδομής, τα οποία απαιτούνται για την προληπτική προστασία της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η ύπαιθρος είναι παντελώς αθωράκιστη, καθώς λείπουν συστήματα αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας, δεν κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά έργα, δεν εκσυγχρονίζονται οι κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα οι όποιες καιρικές αντιξοότητες - χιόνια, παγετός, χαλάζι, βροχές, αέρηδες, καύσωνας - να προκαλούν τεράστιες καταστροφές.

Η πρόσφατη κακοκαιρία απειλεί να δώσει τη «χαριστική βολή» στους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι είναι προγραμμένοι από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να μην ξεκληριστούν οι ξωμάχοι, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ του συμφερόντων του αγρότη και για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού. Αυτό αποτελεί συνείδηση της αγροτιάς και γι' αυτό βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους της πάλης...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ