Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ταξική πάλη δεν ξορκίζεται με νόμους

Ο Ι. Προυσανίδης
Ο Ι. Προυσανίδης
«Εχει ζόρια η αστική τάξη κι ας φαίνεται να καλπάζει σήμερα ξεσάλωτα. Εχει ιστορική γνώση ότι η ταξική πάλη δεν ξορκίζεται με νόμους ούτε με διατάγματα καταργείται. Γι' αυτό παίρνει τα μέτρα της», σχολίασε ο δικηγόρος Ιορδάνης Προυσανίδης, αναφερόμενους στις διατάξεις περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης που προωθεί η κυβέρνηση.

«Ιστορικά, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα στο παρελθόν», σημείωσε και ανέδειξε ιστορικά παραδείγματα της παρέμβασης του κράτους στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Υπενθύμισε τη δικτατορία του Μεταξά, κατά την οποία, τρομαγμένη η αστική τάξη από το Μάη του '36, «δημιούργησε κρατικά συνδικάτα, δηλαδή έναν μηχανισμό δίπλα στον μηχανισμό του κράτους», ακυρώνοντας στην ουσία τη συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά και την περίοδο μετά την ήττα του φασισμού - ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις διώξεις και τις εκτοπίσεις, τις εξορίες και φυλακίσεις συνδικαλιστών.

Εστιάζοντας σε όσα ενοχλούν ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία και προκαλούν το φόβο της, ξεχώρισε τη συζήτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους, τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες τους. «Τι ενοχλεί τώρα; Ενοχλεί αφάνταστα η συνεύρεση εργαζομένων, η σύγκρουση των ιδεών, ο λόγος και ο αντίλογος, η κριτική. Αυτό δεν το θέλει», υπογράμμισε. Ετσι, επιδιώκει να αντικαταστήσει τη λειτουργία των σωματείων με την «τηλεψηφοφορία» και την «τηλεσυμμετοχή», με μορφές δηλαδή που αφήνουν ελεύθερο το έδαφος για την παρέμβαση της εργοδοσίας και των μηχανισμών της. «Γιατί όλα αυτά; Γιατί η λειτουργία του αστικού συστήματος εδράζεται στην ανισότητα», κατέληξε, δείχνοντας το στόχο στον οποίο πρέπει να κατευθύνεται η πάλη της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ