Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική παρέμβαση στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30/10 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, για τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή από τον κυκλώνα «Ιανό» και γενικότερα.

Στη συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, κατήγγειλαν το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού, με την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαφημίζεται ως σημαντικό μέτρο αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, ενώ στην πραγματικότητα όχι μόνο αφορά αποκλειστικά τους πληγέντες του «Ιανού» αλλά δεν μεταβάλλει σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος διαθέτει μια σειρά από «κόφτες» που επιφέρουν μεγάλες μειώσεις. Γι' αυτό άλλωστε, ενώ οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αναφέρονται σε ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. με βάση την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, «το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο ώστε να ενσωματωθούν ορισμένες αντιδράσεις και να απορροφηθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες επισήμαναν πως τα όποια μέτρα, π.χ. προκαταβολές που δόθηκαν την Παρασκευή σε 7.000 περίπου αγρότες, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων όλο αυτό το διάστημα. Ενώ δεν μπορούν να κρύψουν μια σειρά από ζητήματα, όπως ότι ακόμα και σήμερα οι αποζημιώσεις - οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση - δεν έχουν δοθεί στο σύνολό τους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα η κυβέρνηση, στα βήματα των προηγούμενων, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, ενώ η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του ΕΛΓΑ συνεχίζονται.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες, συσπειρωμένοι στους Συλλόγους τους, να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, καμία είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

  • Αναβλήθηκε την Παρασκευή η δίκη των 33 αγροτών στην Καλαμάτα οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις του 2016. Το πρωί της ίδιας μέρας έγινε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα «αγροτοδικεία» δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100%(24/6/2021)
Παλεύουν για την προστασία της παραγωγής και για την επιβίωσή τους(24/4/2021)
Σε αδιέξοδο οι βιοπαλαιστές αγρότες μετά τον νέο παγετό(14/4/2021)
Απροστάτευτοι για άλλη μια φορά(16/2/2021)
Επικαλείται τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ για να μην αποζημιώνει 100% τους αγρότες(4/11/2020)
Διαμαρτυρίες αύριο σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα(30/6/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org