Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης δεμένο με τη συνολική αντεργατική επίθεση

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη

Το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων είναι δεμένο με την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση που εναντιώνεται σε αυτά τα μέτρα, βάζει εμπόδια στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών.

Γι' αυτό και η απάντηση συνδικάτων και εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία. Απαιτείται ενιαία αγωνιστική απάντηση σε όλους τους κλάδους, τόσο ενάντια στα μέτρα που αυξάνουν τον απλήρωτο εργάσιμο χρόνο όσο και στα μέτρα που θέλουν να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση και να την καταστήσουν έναν ακίνδυνο για τους εργοδότες μηχανισμό ταξικής υποταγής και συνεργασίας.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, στην πλατεία Μητροπόλεως, με θέμα «Νέος συνδικαλιστικός νόμος: Η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ελάχιστες ώρες μετά την παρουσίαση των νέων βάρβαρων ανατροπών στα Εργασιακά από την κυβέρνηση, αποτελώντας έτσι αντικειμενικά την πρώτη οργανωμένη απάντηση, μπροστά στην απεργία που προετοιμάζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Από το βήμα της εκδήλωσης μίλησαν οι δικηγόροι Χαρά Μαρούλη, Χαρά Μαρκατσέλη και Ιορδάνης Προυσανίδης, ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας. Το κλείσιμο έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα ο χαρακτήρας και οι στόχοι των νέων αντεργατικών μέτρων, τα οποία άλλωστε είχε «διαρρεύσει» η κυβέρνηση αρκετό καιρό πριν.

Από την εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Μητροπόλεως
Από την εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Μητροπόλεως
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αναφερόμενη στα μέτρα, τόνισε πως η κυβέρνηση «φέρνει έναν νόμο - έκτρωμα, πραγματικό τερατούργημα που μας πάει 100 χρόνια πίσω», ενώ δίνοντας τον τόνο της αντίδρασης των ταξικών συνδικάτων στην επίθεση αυτή σημείωσε: «Δεν θα μας αιφνιδιάσουν! Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη συνολική απάντηση απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που τσακίζει εργατικά δικαιώματα και παράλληλα γίνεται προσπάθεια να καταστείλει κάθε δίκαιη φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org