Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι μαθητές δίνουν τις δικές τους απαντήσεις

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε σχολεία και συζήτησε για τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά τους, τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από την Covid-19 στα σχολεία, δηλώνουν μαθητές που βρίσκονται σε κατάληψη και σήμερα θα συμμετάσχουν στη μεγάλη κινητοποίηση στα Προπύλαια.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες σε σχολεία της Πετρούπολης, της Αθήνας και μίλησε με μαθητές που εξηγούν για «ποιο σχολείο αγωνίζονται», «ποιος κλείνει τα σχολεία» και μιλούν για τα τεράστια προβλήματα που ακόμα και σήμερα, τρεις βδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων, δεν υπάρχουν καθηγητές, δεν υπάρχουν καθαρίστριες, δεκάδες παιδιά συμπιέζονται μέσα σε μικρές τάξεις...

Απαντούν στις συκοφαντίες, στις ύβρεις, αποκαλύπτουν την τακτική του μαστίγιου και του καρότου από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Συνδέουν τον αγώνα τους με τα σημαντικά και χρόνια προβλήματα στο χώρο της Παιδείας.

Και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με μεγαλύτερο πείσμα, αφού το δίκιο τους επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα...

Ο λόγος στους μαθητές λοιπόν...

* * *

ΑΝΤΩΝΙΑ, μαθήτρια 1ου ΕΠΑΛ Πετρούπολης

«Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας απ' την πανδημία, κάτι που δεν έγινε με το άνοιγμα των σχολείων. Στα σχολεία μας είμαστε 26-27 μαθητές σε κάθε τάξη, όταν οι ειδικοί έλεγαν πως ο ανώτερος αριθμός θα πρέπει να είναι 15. Υπάρχουν μόνο 2 καθαρίστριες για 40 αίθουσες και τους κοινούς χώρους, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να μπουν καν στις αίθουσες για καθαριότητα. Η θερμομέτρηση των μαθητών είναι ανύπαρκτη πλέον, ενώ κι όταν εφαρμοζόταν δεν γινόταν σωστά και κάναμε δυο ώρες να μπούμε στο σχολείο. Θέλουμε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής ώστε να μην κινδυνεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας όταν πάμε σπίτι.


Οι συκοφαντίες της κυβέρνησης δείχνουν στην πραγματικότητα πόσο την πονάει ο αγώνας των μαθητών. Γιατί ακριβώς δείχνουν τη σημερινή πραγματικότητα της τραγικής έλλειψης πόρων για την Υγεία και την Παιδεία και την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε σημαντικά και χρόνια προβλήματα στο χώρο της Παιδείας. Εμείς για μια ακόμη χρονιά ανοίξαμε με σημαντικές ελλείψεις σε καθηγητές και μάλιστα σε μαθήματα ειδικότητας που δίνονται στις πανελλαδικές».

ΝΙΚΟΣ, μαθητής 1ου ΕΠΑΛ Πετρούπολης

«Το άνοιγμα των σχολείων απέδειξε πως δεν υπήρξαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία για τους μαθητές. Δεν γίνεται να υπάρχουν τάξεις που δεν καθαρίζονται σωστά γιατί δεν υπάρχουν καθαρίστριες, να βρίσκονται κοντά στους 30 μαθητές σε κάθε τάξη και να μην μπορεί να τηρηθεί καμία απόσταση. Και μετά μας λένε φοράτε μάσκα απλά... Να βάλουμε τη μάσκα, αλλά να γίνονται και τα υπόλοιπα σωστά».

ΗΡΑΚΛΗΣ, μαθητής 4ου ΓΕΛ Πετρούπολης

«Από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς ήταν φανερές οι ελλείψεις και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε μόνο μία καθαρίστρια για τρεις ώρες για ένα σχολείο που μόνο στην Α' τάξη έχει πέντε τμήματα! Παράλληλα, έλειπαν και καθηγητές. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία της περιοχής που κάνουν μάθημα σε κτίρια που δεν είναι κατάλληλα, όπως το 2ο Λύκειο, όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν, συζήτησαν, τάχθηκαν υπέρ τού να γίνει κατάληψη που συνεχίζεται, αφού διακόπηκε μία μέρα. Μαθητές από το σχολείο συμμετείχαν και στην πορεία στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα και στο Συντονιστικό της Πετρούπολης, όπου συζητήσαμε τα αιτήματα και την κοινή μας δράση. Πέρα από την πανδημία υπάρχουν μέτρα που επηρεάζουν το μέλλον μας, όπως η "Τράπεζα θεμάτων" που υπάρχει εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή της. Με περιστατικά όπως αυτό που έγινε στον Αλιμο, ακραίες περιπτώσεις που οι μαθητές δεν τις θεωρούν σωστές, κάνουν περισσότερους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, γιατί ξέρουν πως τα αιτήματα είναι δίκαια».

ΑΝΤΡΙΑΝΑ, μαθήτρια 18ου Λυκείου Αθηνών

«Το βασικότερο αίτημά μας είναι να είμαστε λιγότερα παιδιά στις τάξεις, γιατί είμαστε πάνω από 20 και θέλουμε να γίνουμε 15. Θέλουμε περισσότερα μέτρα προστασίας, γιατί δεν μπορεί να είναι μόνη προστασία μας η μάσκα. Θέλουμε όλους τους καθηγητές που χρειάζονται. Υπάρχουν παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος και δεν έχουν ακόμα όλους τους καθηγητές τους. Μαθηματικούς δεν έχουμε, ούτε Γερμανικά, ούτε Γαλλικά... Και φυσικά, πολύ σημαντικό θέμα είναι η καθαριότητα, που θέλουμε να ενισχυθεί».

ΝΙΚΗΤΑΣ, μαθητής 18ου Λυκείου Αθηνών

«Θέλουμε να μπορούμε να βγαίνουμε για λίγο έξω από την τάξη χωρίς απουσία, να μπορούμε να παίρνουμε μια ανάσα, να βγάζουμε για λίγο τη μάσκα. Υπάρχουν καθηγητές που μπορεί να βγάλουν για λίγο τη μάσκα, αλλά άλλοι το αντιμετωπίζουν πιο αυστηρά και αν πάμε να τη βγάλουμε έστω για λίγο, απειλούν με απουσία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μαθητής 18ου Λυκείου Αθηνών

«Οταν κάνουμε δίωρο με τον ίδιο καθηγητή κι εκείνος έχει αντιληφθεί την κούραση της μάσκας, μπορεί να μας πει "εντάξει παιδιά πέντε λεπτά να ηρεμήσουμε"... Οχι βέβαια να βγάλουμε τη μάσκα μέσα στην τάξη. Αλλοι όμως δεν το κάνουν και γίνεται το μάθημα σερί. Θέλουμε επίσης θερμομέτρηση στην είσοδο. Κι ακόμα κάτι που... "δεν παίζει" να γίνει, αλλά θα θέλαμε να είχαμε στο σχολείο κάτι σαν γιατρό που θα μας συμβούλευε, έναν νοσηλευτή ίσως».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ