Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες παρεμβάσεις και πλατύ άνοιγμα μπροστά στις κινητοποιήσεις στις 13 Οκτώβρη

Συλλαλητήρια προγραμματίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στον αγωνιστικό τους βηματισμό, μπροστά στο πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Με σταθμό το πανεργατικό συλλαλητήριο, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου. Με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα σωματεία φροντίζουν να φτάσει το κάλεσμα αγώνα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία και Ομοσπονδίες αποφασίζουν επίσης τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής (συγκέντρωση 10 π.μ., σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), με αίτημα την καταδίκη των εγκληματιών φασιστών.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχώρησαν την Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, προγραμματίζει αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «Smart Park» και «McArthurGlen» στα Σπάτα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Το Σάββατο 3/10 σχεδιάζει πλατιά εξόρμηση στον κλάδο, με ραντεβού στις 10 π.μ. στα γραφεία του.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις στα Παραρτήματά του και σε χώρους δουλειάς, σε περιοδείες στις μικρές οικοδομές και σε συσκέψεις στις γειτονιές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σε άλλους κλάδους οι εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς στην Αττική: Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σήμερα προγραμματίζει εξόρμηση στο δήμο Κηφισιάς (δημαρχείο και αμαξοστάσιο), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής σε «Πεταλούδα» και «Candia Strom».

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί επίσης οι εξής συνεδριάσεις:

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί τα μέλη του και τις Σωματειακές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας του κλάδου να πάρουν μέρος στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Στη συνεδρίαση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Mellon».

Σύσκεψη από σωματεία της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων από τους βιομηχανικούς κλάδους, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/10 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η σύσκεψη που κάλεσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, μπροστά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 13 Οκτώβρη.

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού. Αξιοποιώντας το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ να οργανωθεί η πάλη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και για να μπουν στο επίκεντρο οι διεκδικήσεις με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η πολύτιμη πείρα που συγκεντρώθηκε όλο το τελευταίο διάστημα και συνεχίζει να συσσωρεύεται καθημερινά από τους εργαζόμενους και την αγωνιστική δράση των ταξικών συνδικάτων. Αναδείχθηκε το πώς εντείνεται η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Πώς εκδηλώνεται αυτή η επίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς με πρόσχημα την πανδημία, με αναστολή συμβάσεων, διαθεσιμότητες, τηλεργασία, απολύσεις, εντατικοποίηση και ταυτόχρονα έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Καθώς έχουμε μπει σε νέα έξαρση της πανδημίας, αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα σχολεία κ.ο.κ. Ειδική αναφορά έγινε στην άλλη πλευρά του νομίσματος της αντιλαϊκής επίθεσης, στις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αναδείχθηκε η ανάγκη το συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη να είναι μια μαζική και ενωτική απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και να προετοιμάζει μια νέα πανεργατική κλιμάκωση. Και τονίστηκε ότι στην πορεία προς το συλλαλητήριο πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε όλα τα συνδικάτα, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή στην κινητοποίηση καταδίκης των ναζί εγκληματιών στις 7 Οκτώβρη, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της ΧΑ, στις 7 μ.μ. στο μνημείο του Λαμπράκη (Ερμού με Βενιζέλου).

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφισμάτων ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, για την καταδίκη της ΧΑ και για τη στήριξη του αγώνα των απολυμένων εργολαβικών εργαζομένων στη Λέσχη του ΑΠΘ.

Σε άλλες περιοχές

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 13/10, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αύριο Τετάρτη καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της δράσης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

-- Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας θα πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση με τα προεδρεία των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας την Πέμπτη 1/10, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 13 Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδριάσεις και Γενικές Συνελεύσεις(9/10/2014)
Προετοιμασία από τα συνδικάτα για τις 19 Ιούνη(13/6/2014)
Αγωνιστικός αναβρασμός σε κάθε χώρο δουλιάς(20/10/2005)
Πυρετώδεις προετοιμασίες(19/10/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org