Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
Προσαγωγές συνδικαλιστών σε κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις

«Παράπτωμα» το συνδικαλιστικό δικαίωμα να μιλήσουν με τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς

Σωματεία και συνδικαλιστές απάντησαν στις προσαγωγές με διαμαρτυρία στο ΑΤ Κολωνού
Σωματεία και συνδικαλιστές απάντησαν στις προσαγωγές με διαμαρτυρία στο ΑΤ Κολωνού
Στην προσαγωγή δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών και στελεχών του ΚΚΕ προχώρησε χτες η αστυνομία, κατόπιν κλήσης της εργοδοσίας της επιχείρησης «Βαϊράμογλου», στον Κολωνό.

Το «παράπτωμά» τους ήταν ότι απαίτησαν να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα να μιλήσουν με τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς, όπου η εργοδοσία έχει κάνει 6 απολύσεις τις τελευταίες 15 μέρες.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, μαζί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία από νωρίς χτες το πρωί ενάντια στις απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η εργοδοσία απάντησε στην παρέμβαση του Συνδικάτου προσπαθώντας για πέμπτη συνεχόμενη φορά να εμποδίσει την επικοινωνία του με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και κάλεσε την αστυνομία, με αποτέλεσμα τις προσαγωγές.

Συγκεκριμένα, στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού προσήχθησαν ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου, μέλος των ΔΣ της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Βασιλός, γραμματέας του Συνδικάτου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και στέλεχος του ΚΚΕ.

Από τη διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στην εταιρεία «Βαϊράμογλου»
Από τη διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στην εταιρεία «Βαϊράμογλου»
Υστερα από την άμεση αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και συνδικάτων της Αττικής, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Εξελίξεις που «κουμπώνουν» με τα σχέδια για νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση

Καταγγέλλοντας τις προσαγωγές και την πρακτική της εργοδοσίας, η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που τις τελευταίες 15 μέρες έχει απολύσει έξι εργαζόμενους, οι δύο με εγκύους συζύγους.

Η ΤΟ Βιομηχανίας τονίζει ότι εξελίξεις όπως αυτές, να εμποδίζουν εργοδότες το αυτονόητο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και οι προσαγωγές, συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας. Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα περάσουν, τονίζει η ΤΟ Βιομηχανίας και καλεί τους εργαζόμενους σε οργανωμένο αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Φοβούνται τους οργανωμένους εργάτες!

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από νωρίς το πρωί έξω από την εταιρεία «Βαϊράμογλου», το κλαδικό Συνδικάτο πρόβαλε το αίτημα ανάκλησης των απολύσεων, απαιτώντας για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία του να μπει στο χώρο δουλειάς και να μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβαζόταν ανακοίνωση του Συνδικάτου από ντουντούκα και αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», το οποίο γράφτηκε και στο δρόμο μπροστά από την είσοδο της εταιρείας.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η εργοδοσία είχε κλείσει πόρτες και είχε βάλει «ανθρώπους της» να εμποδίσουν στο Συνδικάτο την είσοδο.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας και επέβαλε την παρουσία του στο χώρο δουλειάς. Μιλώντας με εργαζόμενους, απαίτησε να σταματήσουν οι απολύσεις και τους κάλεσε να μη σκύβουν το κεφάλι, να αντισταθούν μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, σημειώνοντας: «Μόνο αν οργανωθούμε και ενώσουμε τις φωνές μας μπορούμε να αντεπιτεθούμε. Δεν είναι παντοδύναμοι, όπως θέλουν να νομίζουμε. Αν ήταν έτσι δεν θα φοβόταν την παρουσία ή την ύπαρξη του Συνδικάτου στο χώρο. Φοβούνται τους οργανωμένους εργάτες, όχι τον καθένα μόνο του!».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΤ Κολωνού

Οι δύο προσαγωγές, λίγο μετά τη λήξη της κινητοποίησης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σωματείων της Αττικής, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Τηλεφωνική παρέμβαση στη ΓΑΔΑ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Επίσης τηλεφωνική παρέμβαση στο ΑΤ Κολωνού έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς.

Μετά την κινητοποίηση έξω από το ΑΤ Κολωνού, η εργοδοσία δεν υπέβαλε μήνυση και οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κύμα καταδίκης

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις προσαγωγές, τις απολύσεις και την προσπάθεια της εταιρείας να απαγορεύσει την επικοινωνία των συνδικάτων με τους εργαζόμενους. «Οι φαρμακοβιομήχανοι θησαυρίζουν εν καιρώ πανδημίας και ταυτόχρονα ξεζουμίζουν και απολύουν τους εργαζόμενους», σημειώνει. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Τα δικαιώματα των εργατών δεν θα μπουν σε καραντίνα. (...) Να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έγιναν και όποιες άλλες σχεδιάζουν! Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «η ανοχή που έχουν δείξει οι κυβερνήσεις απέναντι στα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι νόμοι που έχουν ψηφίσει για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης φουσκώνουν κι άλλο τα πανιά των μεγαλοεργοδοτών. Ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει».

Ανακοινώσεις για το ζήτημα εξέδωσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου, το Σωματείο Εργαζόμενων Φαρμάκου Αττικής, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα Συνδικάτα Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org