Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μαχητική συνέχεια στον αγώνα με αιχμή την προστασία του εισοδήματος και της υγείας τους

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα - Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας

Με κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και μια σειρά ακόμα περιοχών της χώρας, σωματεία και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας πανελλαδικής δράσης στον κλάδο, έδωσαν μαχητική συνέχεια στον αγώνα τους, έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για την προστασία του εισοδήματος, της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Στην Αθήνα, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις έστειλαν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι δεν μπορούν να λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα», επιβιώνουν για μήνες με επιδόματα, αναρωτιούνται «πώς θα βγει ο χειμώνας»...

Η απαίτηση να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, τα αιτήματα για παύση πληρωμών σε λογαριασμούς, εφορία και τράπεζες, η ανάγκη προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αποτυπώθηκαν στα πανό και τα συνθήματα των σωματείων και αποτέλεσαν την αιχμή της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο.

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε αρχικά με τον διευθυντή του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, και στη συνέχεια με την γγ του υπουργείου Α. Στρατινάκη.

Οσον αφορά το ζήτημα της καταβολής των ενσήμων στους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν πως το αντίστοιχο χρηματικό ποσό δεν έχει ακόμα καταβληθεί από το κράτος. Στα ερωτήματα πότε θα δουν οι εργαζόμενοι να τους καταλογίζονται κανονικά τα ένσημά τους για τους μήνες αυτούς, η απάντηση ήταν πως αυτό θα γίνει από τις αρχές του επόμενου έτους! Την ίδια στιγμή, η ανασφάλεια των εργαζομένων βρίσκεται «στο κόκκινο»: Σε πολλές περιπτώσεις αναζητώντας τα ένσημά τους διαπιστώνουν ότι δεν έχει «κολληθεί» ούτε ένα ένσημο τους μήνες της αναστολής, ενώ εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία και άλλες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις έχουν δει να τους καταλογίζεται μόλις ένα (!) ένσημο το μήνα...

Η αντιπροσωπεία έθεσε για μια ακόμα φορά το αίτημα ένταξης των εργολαβικών εργαζομένων στο καθεστώς αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί αποκλείονται μέχρι σήμερα. Η πίεση που άσκησαν με την παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι και τα σωματεία είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο να δηλώσει ότι εξετάζει το ζήτημα.

Παράλληλα, όμως, το υπουργείο εξετάζει και πώς να διευκολύνει τους εργοδότες, σχεδιάζοντας να δώσει παράταση ώστε να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες μέρες κανονικής άδειας μέσα στο 2021. Κάθε άδεια που δεν θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθεί στους εργαζόμενους, όπως προβλέπει ο νόμος, ήταν η απάντηση των σωματείων.

Συνεχίζουν την πάλη απέναντι και στα νέα αντεργατικά σχέδια

«Ετοιμάζονται να μας κόψουν κι άλλα», κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Υπενθύμισε ότι στη λαιμητόμο έχουν ήδη βρεθεί η άδεια και το επίδομα αδείας, ενώ πετσοκόβεται και το Δώρο Χριστουγέννων, «για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι εργοδότες που πλούτισαν όλα αυτά τα χρόνια με τον ιδρώτα μας», όπως σχολίασε.

«Να επιβάλουμε τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς», κάλεσε εργαζόμενους και σωματεία ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και οι παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο. Ανάμεσα σε άλλα, κατήγγειλε την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση, με στόχο να επιβάλει «σιωπητήριο» στους χώρους δουλειάς. Λίγο νωρίτερα, οι εργαζόμενοι από την κινητοποίησή τους είχαν καταγγείλει την προσαγωγή του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου Φαρμάκου, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούν περιορισμούς στη συλλογική τους οργάνωση και δράση.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν επίσης ομιλίες από εκπροσώπους επιχειρησιακών σωματείων. Το λόγο πήραν μεταξύ άλλων η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου στη «Select», ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Hilton», η Αναστασία Κατσώνη από το Σωματείο στο «Royal Olympic», η Σίσσυ Ρανού από το Σωματείο στο «Zafolia», ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου στο «Marriott», και ο Αλέκος Περράκης, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και της Επιτροπής Νέων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Γιάλτρων - Αγ. Γεωργίου Λιχάδας, μεταφέροντας την αγωνία και τα αιτήματα εργολαβικών εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Club Mediterranee Gregolimano», οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα, όπως οι άλλοι εποχικοί συνάδελφοί τους, καθώς απαιτείται να συγκεντρώσουν 100.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ