Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Να ξαναδικαστεί ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό

Να επιστρέψει στο ακροατήριο του Εφετείου Λαμίας προς νέα κρίση η αναγνώριση του ελαφρυντικού στον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, εισηγήθηκε χτες, στο Στ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αντεισαγγελέας Αναστασία Δημητριάδου. Σημειωτέον ότι σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η εκδίκαση της αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον δολοφόνο του 15χρονου μαθητή το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί της ουσίας ζήτησε να γίνει εν μέρει δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και η υπόθεση να οδηγηθεί ξανά στο Εφετείο για νέα κρίση μόνο ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου «έσπασε» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον Επ. Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια στις 6/12/2008. Ο Κορκονέας υπενθυμίζουμε ότι καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ενώ ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία και ένα χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, και ο δολοφόνος είναι ελεύθερος, καθώς μετά τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, με μια απόφαση που προκάλεσε το αίσθημα δικαίου, μείωσε την ποινή του σε κάθειρξη 13 χρόνων και απάλλαξε τον Β. Σαραλιώτη από την κατηγορία για συνέργεια στη δολοφονία. Να επισημανθεί ότι δεν επιτράπηκε στην οικογένεια του δολοφονημένου μαθητή να ακουστεί στο δικαστήριο.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Ν. Κωσταντόπουλος και Ζ. Κωσταντοπούλου δήλωσαν, μεταξύ άλλων: «Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα 12 χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση. Το ότι σήμερα ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μη μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ