Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνησε η δίκη για το «Norman Atlantic»

Εξι χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», με σημαία Ιταλίας, στην Αδριατική Θάλασσα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και αγνοούνται μέχρι και σήμερα 18, ξεκίνησε η δίκη των 11 κατηγορούμενων στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Στις 28/12/2014, στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα, λίγο μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Πολλοί από τους επιβάτες κάηκαν ζωντανοί, άλλοι παγιδεύτηκαν στο γκαράζ και άλλοι χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Αδριατικής. Το πλοίο το είχε ναυλώσει από ιταλική εταιρεία η ελληνική ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ, η οποία ήταν η διαχειρίστριά του.

Οι 11 κατηγορούμενοι είναι ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ΑΝΕΚ Γ. Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της εταιρείας, πρώην δήμαρχος και νομάρχης Χανίων Γ. Κατσανεβάκης, ο υποπλοίαρχος, ο αρχιφροντιστής, ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου, ένας ναύκληρος και ναύτες που συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση, ασφάλιση) του φορτίου, καθώς και ναυτόπαιδες. Διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, καθώς και για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια, από τις οποίες προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους.

Στην κατάθεσή του χτες ο Ιταλός πλοίαρχος ανάμεσα σε άλλα είπε ότι δεν γνώριζε πριν από τον απόπλου τον ακριβή αριθμό των φορτηγών που θα μεταφέρονταν στο γκαράζ, και άρα την επάρκεια των πριζών που απαιτούνταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τις νταλίκες - ψυγεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ