Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτω τα χέρια!

Από τη μία, το υγειονομικό προσωπικό έχει «γανιάσει» να επισημαίνει τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Και από την άλλη, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη καθημερινά με τις ακατάλληλες αίθουσες, τις απουσίες εκπαιδευτικών, καθαριστριών κ.ο.κ. Tην ίδια στιγμή, οι μεν ΜΕΘ γεμίζουν ανησυχητικά, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των αγωνιζόμενων γιατρών και νοσηλευτών, τα δε σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω των απανωτών κρουσμάτων. Πώς απαντάει η κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά; Αντί να πάρει μέτρα έστω και τώρα, είτε συκοφαντεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τσουβαλιάζοντάς τις με τους «αρνητές της μάσκας», είτε στέλνει τον εισαγγελέα και την αστυνομία να μπουζουριάζουν τους μαθητές που αγωνίζονται. Οσο για τους υγειονομικούς; Αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με ΕΔΕ και με διώξεις από διοικήσεις νοσοκομείων επειδή επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις. Οσο δηλαδή φουντώνουν οι συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, τόσο εντείνεται η καταστολή, για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου. Η απάντηση είναι μία: Κάτω τα ξερά σας από υγειονομικούς, εργαζόμενους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που αγωνίζονται για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας. Φίμωτρο στις δίκαιες διεκδικήσεις δεν πρόκειται να μπει, όσο κι αν το θέλουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της.

Ρίσκο

«Χτύπησε» ξανά με τις δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στο συνέδριο «Olympia Forum I». Οπως είπε, «ήταν ένα ρίσκο το άνοιγμα των επιχειρήσεων του Τουρισμού. Ηταν όμως ένα ρίσκο λελογισμένο, οργανωμένο με επαγγελματικό τρόπο και νομίζω ότι το είδαμε και το βλέπουμε από τα αποτελέσματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «κοιτώντας στα μάτια κάθε εργαζόμενο του Τουρισμού, κάθε επαγγελματία και κάθε επιχειρηματία, νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι τελικά έπρεπε να πάρουμε αυτό το ρίσκο»! Για να δούμε, όμως, τι ρίσκο ήταν αυτό και ποιος βγήκε ωφελημένος; Το ρίσκο για τις μεγαλοεπιχειρήσεις του Τουρισμού και των Μεταφορών, για τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές και τις αεροπορικές εταιρείες μεταφράζεται σε υγειονομικά πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες τους, αλλά και σε εργαζόμενους - λάστιχο, με τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ακόμα και μέσα στην πανδημία. Για το λαό, το αποτέλεσμα αυτού του ρίσκου ήταν η έξαρση της πανδημίας, αφού ο Τουρισμός άνοιξε χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της χώρας μας, ειδικά στα νησιά. Συνολικά για τους εργαζόμενους, το «ρίσκο» της κυβέρνησης σημαίνει νέα αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, αυξάνοντας κι άλλο το βαθμό εκμετάλλευσης, για να μπορέσει η μεγαλοεργοδοσία να περάσει άβρεχτη την κρίση. Πράγματι, λοιπόν, για κάποιους «βγήκε» το ρίσκο που πήρε η κυβέρνηση, στο όνομα του να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Σίγουρα πάντως κερδισμένοι δεν βγήκαν οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Νέτα σκέτα

«Επειδή αυτήν τη στιγμή ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι (...) στη πράξη, ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε στην πορεία του χρόνου να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος - ασχέτως ποια κυβέρνηση θα το κάνει - και να το πάρει πίσω». Τα παραπάνω δήλωσε τη Δευτέρα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχολιάζοντας τις κατηγορίες του Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε «γενναίες φοροελαφρύνσεις», με βάση τις «συστάσεις» της ΕΕ «να ξοδέψουν τα κράτη - μέλη όσα έχουν». Πρόσθεσε μάλιστα πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση «ξεφύγει» δημοσιονομικά, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσει σύντομα «ένα νέο μνημόνιο, δηλαδή νέες δημοσιονομικές προσαρμογές». «Νέτα σκέτα», δηλαδή, το «κουστουμάκι» ράβεται για τον λαό, προκειμένου να στηριχτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από την πανδημία και την κρίση. Ακόμα και οι ελάχιστες διευκολύνσεις που αφορούν τον λαό, είναι προσωρινές και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να μεταθέτουν στο άμεσο μέλλον τις υποχρεώσεις εργαζομένων, βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών. Να λοιπόν γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν από τώρα αγωνιστικά τα μέτρα τους και να μη δεχτούν να πληρώσουν ξανά την κρίση. Ο λογαριασμός που γράφεται στις πλάτες τους είναι βαρύς και θα κληθούν να τον πληρώσουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αφού, όπως ξεκαθάρισε και η ΕΕ, «τζάμπα λεφτά δεν υπάρχουν»...

Γέλιο

Οχι πως δεν το ξέραμε, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται και με ντοκουμέντα, τα οποία αποκαλύπτονται προφανώς για να παίξουν ρόλο στους τεράστιους επιχειρηματικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, όπως γίνεται με όλα τα «σκάνδαλα» αυτού του μεγέθους. Μια έρευνα λοιπόν της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), που ανέλυσε 2.100 «αναφορές» προς το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCen - Αρχή που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών), για «ύποπτη δραστηριότητα» (SAR) σε τράπεζες όλου του κόσμου, δείχνει ότι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, με παγκόσμια δικτύωση, έχουν «ξεπλύνει» την περίοδο 1999-2017 πάνω από 2,1 τρισ. δολάρια από παράνομες δραστηριότητες (ναρκωτικά, όπλα, φοροαποφυγή και κάθε άλλου είδους εμπόριο). Στο «ξέπλυμα» εμφανίζονται να συμμετέχουν κολοσσοί όπως η «JP Morgan», η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon. Ολα δηλαδή τα «ευαγή» τραπεζικά ιδρύματα, που εμφανίζονται να χρηματοδοτούν επενδύσεις, να δανείζουν κράτη, να εκδίδουν βαριά ομόλογα κ.τ.λ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι όταν πρόκειται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, από οποιαδήποτε πηγή και δραστηριότητα, καμιά αναστολή δεν υπάρχει για το τι θεωρείται «νόμιμο» και τι όχι. Και ότι ο σάπιος καπιταλισμός είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο κάθε βρωμοδουλειάς που αποφέρει κέρδος. Οσο για τις «διαβεβαιώσεις» τραπεζών και κυβερνήσεων μετά τις αποκαλύψεις ότι σκοπεύουν να επιβάλουν κάποια πρόστιμα και να «αυξήσουν τους ελέγχους», μόνο γέλιο προκαλούν και τίποτα άλλο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 H Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων.

1862 Ο Οτο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντισοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά από κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1900 Ξεκινά τις εργασίας του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι. Κεντρικό σημείο διαπάλης υπήρξε το γενικότερο και καθ' όλα κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις.

1922 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μπ. Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932 Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ μπιν Σαούντ.

1943 Ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σαλό»).

1944 Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει στον Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ελληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ηρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και στους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1949 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

1950 Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος ΜακΚάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.

1953 Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αη Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1970 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρύ οπλισμό στη χούντα.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Στάλιν, 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971).

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

2004 Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ