Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των δημόσιων μονάδων Υγείας

Κινητοποίηση των υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη και συνέντευξη Τύπου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Η ανάγκη να δυναμώσει παραπέρα η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού, για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόντρα στη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, αναδείχθηκε μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων των σωματείων της Υγείας, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με συγκέντρωση και πορεία, μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, της ΕΝΙΘ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Η πορεία ξεκίνησε από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού πρώτα πέρασε έξω από το ΑΧΕΠΑ, με τους υγειονομικούς να απαιτούν «Αυξήσεις - προσλήψεις - ανθυγιεινό. Δωρεάν Υγεία για τον λαό».

Στις αγωνιστικές παρεμβάσεις παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Χαρακτηριστικά στοιχεία για την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς

Μέσα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου των νοσοκομειακών γιατρών, αποκαλύφθηκαν η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και η προσήλωσή της στην πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος» και την ίδια στιγμή ως πεδίο χρυσοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


MotionTeam

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, κατέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που δεν μπορούν να καλυφθούν με ελάχιστους συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης, στις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού και υποδομών, με το χαρακτηριστικό παράδειγμα των μετακινήσεων μοριακών αναλυτών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Για τις ΜΕΘ, θύμισε ότι ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για 1.200 κλίνες καλύπτει μόλις τον 1/3 των πραγματικών αναγκών. Ακόμα όμως και για τα 370 κρεβάτια ΜΕΘ που προστέθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρειάζονται τουλάχιστον 1.271 μόνιμοι νοσηλευτές. Η κυβέρνηση όμως, σημείωσε, το μόνο που έχει κάνει είναι να συστήσει 1.000 θέσεις νοσηλευτών, τις οποίες ακόμη δεν έχει προκηρύξει και συνεχίζει να τις λειτουργεί με συμβασιούχους και μόνιμους που μετακινούνται από άλλα τμήματα. Αναφέρθηκε τέλος στις επιπτώσεις από τη διαρκή υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «σύστημα μίας νόσου», σημειώνοντας ενδεικτικά ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την επόμενη δεκαετία μόνο από τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού θα αυξηθούν οι θάνατοι κατά 10.000...

Ο Πάνος Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, αναφέροντας ότι την Παρασκευή στο Νοσοκομείο «Αττικό» βγήκε και 6ος νοσηλευτής της ΜΕΘ θετικός στον κορονοϊό, κατήγγειλε ότι η διοίκηση αρνείται να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αντί να θέτει σε καραντίνα 7 ημερών τους υγειονομικούς, τους αναγκάζει να συνεχίζουν να εργάζονται. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας, σχεδιασμός ελέγχου και ιχνηλάτησης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους εργαζόμενους που έρχονται με επαφή μαζί τους.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, τόνισε ότι οι καινούργιες κλινικές κορονοϊού που ανοίγουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δημιουργούνται μόνο με το υπάρχον στελεχικό δυναμικό και εξοπλισμό. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στελέχωσε τη μονάδα κορονοϊού παίρνοντας από άλλες κλινικές 6 ειδικούς και 6 ειδικευόμενους, από τους οποίους 3 δερματολόγοι, ένας νευρολόγος και ένας καρδιολόγος... Επίσης κατήγγειλε ότι η ΠΦΥ χρησιμοποιείται σαν δεξαμενή άντλησης προσωπικού, ενώ τέλος ζήτησε να επαναλειτουργήσουν τα Νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γραμματέας της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε στη χαρακτηριστική περίπτωση όπου στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έφτασαν να νοσηλεύουν ταυτόχρονα περισσότερους από 60 ασθενείς σε 3 διαφορετικούς ορόφους, με 3 γιατρούς και 3 νοσηλευτές ανά όροφο. Τα κενά σε ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόσθεσε, όπως οι πνευμονολόγοι, στο «Παπανικολάου» φτάνουν το 50% των οργανικών θέσεων, ενώ εφημερία για πνευμονολογικά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί και μεγάλο κομμάτι της Κ. Μακεδονίας, υπάρχει για λιγότερες από τις μισές μέρες του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ