Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απεργία αύριο για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά αύριο, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας. Μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποφάσεις συμμετοχής, κηρύσσοντας στάσεις εργασίας, έχουν πάρει ήδη τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Αττικόν», Δαφνί, «Αγ. Σάββας», καθώς και η Συνέλευση Γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Στην Πάτρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.

Στην Τρίπολη, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού και εξόρμηση στα τμήματα του νοσοκομείου.

Καταρρέουν τα κυβερνητικά ψέματα

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική προπαγάνδα περί «ενίσχυσης και ετοιμότητας του ΕΣΥ», η νέα έξαρση της πανδημίας ξεσκεπάζει τα κυβερνητικά ψέματα, αποκαλύπτει την αμείλικτη πραγματικότητα των τεράστιων ελλείψεων, τις συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Με μια ματιά:

  • Οι ΜΕΘ είναι ήδη «φρακαρισμένες» - Παραμύθι ο «διπλασιασμός» τους

Στην Αττική, το 70% των ΜΕΘ για Covid-19 ήταν κατειλημμένες ήδη από την προηγούμενη βδομάδα. Σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του Λεκανοπεδίου οι ΜΕΘ κορονοϊού έχουν φρακάρει. Ο «διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ» αποδεικνύεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση έκανε λόγο για 1.017 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ (για όλα τα περιστατικά), όμως στις 18 Σεπτέμβρη - μετά από τόσους μήνες... «ενίσχυσης» - ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο 931! Στην πραγματικότητα και αυτό το νούμερο είναι στα χαρτιά: Περιλαμβάνει ιδιωτικές κλινικές ΜΕΘ (με την κυβέρνηση να έχει ήδη διπλασιάσει τη σχετική αποζημίωση στους κλινικάρχες!) και άλλες κλίνες (θάλαμοι αρνητικής πίεσης, καρδιολογικές μονάδες νοσοκομείων που έχουν αφιερωθεί στον κορονοϊό κ.ά.). Αρμόδιοι εντατικολόγοι αναφέρουν ότι συνολικά τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ ίσα που ξεπερνούν τα 650! Ο δε στόχος των 1.200 κλινών ΜΕΘ έως το τέλος του έτους που αναμασά η κυβέρνηση (ο ευρωενωσιακός μέσος όρος των χρεοκοπημένων συστημάτων Υγείας της ΕΕ), δεν προσεγγίζει ούτε καν το μισό των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα και χωρίς πανδημία!

  • Το «έτοιμο και δοκιμασμένο» σχέδιο της κυβέρνησης για άμεση αύξηση των κλινών Covid-19 σημαίνει κλείσιμο κλινικών, αναστολή χειρουργείων κ.τ.λ.

Το περιβόητο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για αύξηση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ως αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο».

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο αποφασίστηκε η μετατροπή της ΜΕΘ του νοσοκομείου σε ΜΕΘ COVID-19 (είχε προηγηθεί η μετατροπή της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων), αφήνοντας ένα ολόκληρο νοσοκομείο, το μοναδικό στη Δυτική Αττική, με 428 κρεβάτια χωρίς γενική ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» ήδη μειώθηκαν κατά 50% τα χειρουργικά τραπέζια, η Καρδιοχειρουργική και η Ουρολογική κλινική έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Στο «Σωτηρία», 4 επιπλέον κλινικές (3 Πνευμονολογικές και μία Παθολογική) διατέθηκαν για τις ανάγκες του κορονοϊού, ενώ πολλά άλλα πνευμονολογικά περιστατικά μένουν ακάλυπτα...

  • «Στο κόκκινο» και τα νοσοκομεία της περιφέρειας

Τεράστια είναι τα προβλήματα και στα νοσοκομεία της περιφέρειας και χωρίς τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της Αττικής. Παραθέτουμε και εδώ ορισμένα αποκαλυπτικά παραδείγματα, από τα νησιά που... «ψήλωσαν υγειονομικά», κατά τον Β. Κικίλια: Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου απειλούνται με αναστολή τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Στο Νοσοκομείο Ρόδου από ένα και μόνο κρούσμα παρέλυσε όλο το νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού όταν 10 υγειονομικοί βγήκαν σε καραντίνα. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, με τα 17 κενά σε γιατρούς και τα 173 σε υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, στις λίστες αναμονής για χειρουργείο περίμεναν έως την 1η Σεπτέμβρη 225 ασθενείς...

  • Χιλιάδες συμβασιούχοι απειλούνται με απόλυση μέσα στους επόμενους μήνες

Οχι μόνο οι «χιλιάδες προσλήψεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι με ημερομηνία λήξης και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 ελλείψεων μόνιμου προσωπικού, αλλά χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που σήμερα καλούνται και πάλι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα απειλούνται με απόλυση μέσα στους επόμενους μήνες, τη στιγμή που έχουν αποκτήσει μέσα από τη δουλειά τους πολύτιμη πείρα για τις απαιτήσεις της εργασίας στις δημόσιες μονάδες Υγείας...

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαντούν σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική με την αυριανή νέα κινητοποίησή τους και διεκδικούν:

-- Οχι στην υπερεφημέρευση. Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

-- Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

-- Σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει, να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.

-- Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές.

-- Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ