Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αναταράξεις» και παζάρια μετά τη συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ

Αμερικανός διπλωμάτης προβλέπει και προσέγγιση Λιβάνου - Ισραήλ

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ισραήλ και ΗΑΕ σε πρόσφατη συνάντηση στο Αμπου Ντάμπι

Associated Press

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ισραήλ και ΗΑΕ σε πρόσφατη συνάντηση στο Αμπου Ντάμπι
ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναταράξεις και γενικότερο «ανακάτεμα της τράπουλας» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προκαλεί η απόφαση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Ισραήλ να υπογράψουν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο συμφωνία για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων. Το ζήτημα τέθηκε χτες σε έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από απαίτηση του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών Ριγιάντ Μάλκι.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, που είχε την προεδρία της συνόδου, κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να απορρίψει τη συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη στάση θα θεωρηθεί είτε επιδοκιμασία είτε συγκάλυψη. «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα το δεχτεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει ορίσει κανέναν να μιλά εκ μέρους της ή στο όνομά της - σε μία έμμεση αναφορά στα ΗΑΕ, που επικαλέστηκαν ως πρόσχημα για τη συμφωνία με το Ισραήλ την υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για «πάγωμα» των σχεδίων προσάρτησης του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Συνεχίζοντας ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κανένας δεν θα πρέπει να εκλάβει ως ένδειξη αδυναμίας την επιλογή της Παλαιστινιακής Αρχής να μην επικρίνει άμεσα την απόφαση των ΗΑΕ. «Η τριμερής ανακοίνωση ΗΑΕ - Ισραήλ - ΗΠΑ ήταν ένας σεισμός. Πλέον αρχίσαμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και τον αγώνα μας και η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρούμαστε εμείς "ταραξίες" επειδή τολμήσαμε να σταθούμε απέναντι σε αυτόν το σεισμό και απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, όταν αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο επέκρινε σφόδρα τις προσπάθειες ορισμένων χωρών του Αραβικού Συνδέσμου να σαμποτάρουν την έκτακτη σύνοδο ή να δρομολογήσουν τακτική συνάντηση με διαφορετική ατζέντα, προσθέτοντας πως κάποτε το παλαιστινιακό ζήτημα ήταν εκείνο που ένωνε όλα τα μέλη του Συνδέσμου.

Τέλος, κάλεσε τον Σύνδεσμο να τοποθετηθεί σε σχέση με το αν «παραμένει στο τραπέζι» η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία που εγκρίθηκε το 2020 στη Βηρυτό, με στόχο την επίλυση το Παλαιστινιακού, με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ.

Σένκερ: «Πιο κοντά» Ισραήλ και Λίβανος

Το ίδιο 24ωρο, στη Βηρυτό ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Εγγύς Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε σε Λίβανο και Ισραήλ, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει «πιο κοντά» στη διαπραγμάτευση διμερών συνοριακών - θαλάσσιων και χερσαίων - διαφορών. Μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο Σένκερ εκτίμησε πως «υπάρχει πρόοδος» και πως η νέα κατάσταση «θα ανοίξει μία νέα ευκαιρία και για τον Λίβανο και για το Ισραήλ, ώστε να κάνουν πραγματική πρόοδο».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν εξήγησε σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση θέσεων ή πρόοδος, αναφέρθηκε όμως σε μία «συμφωνία που θα μπορούσε να παράσχει το πλαίσιο για μία πραγματική αρχή διαπραγμάτευσης για τα σύνορα» και πιθανολόγησε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί «μέσα στις επόμενες βδομάδες»! Τη μεσολάβηση για τις χερσαίες συνοριακές διαφορές νότιου Λιβάνου και βόρειου Ισραήλ έχει αναλάβει η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Τακτική αποχώρηση 2.200 Αμερικανών από το Ιράκ

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση τακτικής στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάταξης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση περίπου 2.200 Αμερικανών στρατιωτών από τους 5.200 στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την απόφαση χτες το απόγευμα, επικαλούμενος «τις μεγάλες προόδους που έχουν επιτευχθεί από τις ιρακινές δυνάμεις και σε διαβούλευση και σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση και τους εταίρους μας του συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ο Μακένζι εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ από περίπου 5.200 σε 3.000 στρατιωτικούς «στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου». Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός στρατός «θα συνεχίσει να βοηθά και να συμβουλεύει» τον ιρακινό. Επιβεβαίωσε δε τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και δράσης στη Συρία με πρόσχημα «τον αγώνα εναντίον των τελευταίων στοιχείων της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος", που εξακολουθούν να είναι ενεργά στη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνει τις επαφές με μοναρχίες του Κόλπου(2020-10-14 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν συνομιλίες για συνοριακές διαφορές(2020-10-03 00:00:00.0)
Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για επίλυση συνοριακών διαφορών(2020-10-02 00:00:00.0)
Κινητικότητα των Αμερικανών στον απόηχο της συμφωνίας Ισραήλ - ΗΑΕ(2020-09-05 00:00:00.0)
Με τις «πιέσεις» δε σταματά ο αποκλεισμός...(2006-08-31 00:00:00.0)
Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων(2005-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ