Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020 - αριθ. φύλλου: 13582

Σε θέση μάχης για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού
  • Πληθαίνουν τα καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση των συνδικάτων και πυκνώνουν οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς για την προετοιμασία της
  • Σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, το ΠΑΜΕ θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιό του. Στον ίδιο χώρο, την επόμενη μέρα, οργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΣΕΛ.  9

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα βάλει στο γύψο τις εργατικές - λαϊκές διαμαρτυρίες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμογής του νόμου


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καλάθι

«Κλείδωσε το πακέτο των ελαφρύνσεων», «"Καλάθι εργαζομένων" από τον Μητσοτάκη» είναι μερικοί από τους τίτλους που αποδίδουν την προπαγανδιστική προετοιμασία της κυβέρνησης για την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Τη μέρα εκείνη, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά, με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι η προσπάθεια εμπαιγμού και παγίδευσης του λαού στις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν τα επιτελεία τους θα πέσει στο κενό.

Το «καλάθι» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους είναι ήδη εδώ! Περιλαμβάνει απλήρωτες υπερωρίες για όσους μπαίνουν σε καραντίνα, προσαρμογή του Δώρου Χριστουγέννων στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις της πανδημίας, που ήρθαν για να μείνουν, επέκταση όλης της παλέτας της ευελιξίας που έχει στη διάθεσή της η εργοδοσία, για θα θωρακίσει τα κέρδη της.

Ολα αυτά και πολλά ακόμα που νομοθετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση τα βαφτίζει με θράσος «μέτρα στήριξης των εργαζομένων» και στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινώσει την παράτασή τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που βλέπουν πολύ πιο μπροστά από την περίοδο πανδημίας και τη διαχείρισή της με τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας.

Είναι μέτρα που στόχο έχουν να φορτώσουν και τη νέα οικονομική κρίση στους εργαζόμενους και τον λαό, μετατρέποντας την πανδημία σε «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόκειται για μέτρα που υπηρετούν στρατηγικές επιδιώξεις της εργοδοσίας, για την «απελευθέρωση» των υπερωριών, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την καθήλωση και μείωση των μισθών. Ολα αυτά δηλαδή που συμβάλλουν ώστε να μειώνεται η τιμή της εργατικής δύναμης, για να θωρακίζονται τα κέρδη της εργοδοσίας.

Αυτή είναι η μια πλευρά. Γιατί το καλάθι της κυβέρνησης είναι γεμάτο και με άλλα «καλούδια», όχι όμως για τους εργαζόμενους, αλλά πάντα για τη μεγαλοεργοδοσία.

Ετσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο το 2021, μόνιμες και πιο προσωρινές, παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα και την κατάργηση ορισμένων κεφαλικών φόρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια και στη συνέχεια κρίθηκαν «αντιαναπτυξιακοί».

Ολα αυτά συμπληρώνουν τα 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση στον ένα χρόνο της θητείας της, παρεμβαίνοντας σε όλη την γκάμα των αναγκών του κεφαλαίου: Από την καλύτερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις απαιτήσεις της «επιχειρηματικότητας», μέχρι το πλήρες ξεχαρβάλωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για να απαλειφθεί και το ελάχιστο εμπόδιο στην επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Τα ίδια έκαναν βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, που διέπρεψε στην αντιλαϊκή πολιτική, στο όνομα της «ανόρθωσης της οικονομίας» από την προηγούμενη κρίση. Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ, όπως οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, η βαθύτερη προσαρμογή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων κ.ά., έχουν και τη δική του σφραγίδα, ενώ τώρα υπερθεματίζει σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με την πολιτική της οδήγησε την οικονομία ξανά σε κρίση.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το αντιλαϊκό κράτος έχει συνέχεια, επειδή είναι κράτος επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου πάνω στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή και τις διάφορες παραλλαγές στη διαχείριση.

Το δίλημμα επομένως για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι καθαρό: `Η θα αποδεχτούν να τους φορτώσουν στην πλάτη το βάρος της πανδημίας και της νέας κρίσης, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία, τα δικαιώματα, ακόμα και τη ζωή τους.

`Η θα απαντήσουν οργανωμένα και μαζικά στην αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας, των ιμπεριαλιστικών τους ενώσεων, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα, για τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζοντας και τις πρόσθετες δυσκολίες που βάζει η πανδημία στην ανάπτυξη της δράσης.

Σ' αυτό το δίλημμα δίνει απάντηση η συγκέντρωση και διαδήλωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, συνολικά η παρέμβαση του ταξικού κινήματος με αφορμή το «φόρουμ της ΔΕΘ», που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αγωνιστικής και μαχητικής χρονιάς!


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τέρμα η κοροϊδία! Ενταξη τώρα όλων στα ΒΑΕ

Αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, επιστράτευσε τον «αστυνομικό διαμεσολαβητή», βάζοντας σε εφαρμογή τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις. Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ


ΣΕΛ.  7,    17

ΠΑΜΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για όλα τα αναγκαία μέτρα, σημειώνεται στην ανακοίνωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς


ΣΕΛ.  15


ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Καμιά λαϊκή οικογένεια να μη χάσει το σπίτι της!

Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε εργατικά σωματεία


ΣΕΛ.  8
7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και φορέων του Πειραιά

ΣΕΛ.  6
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Ετοιμη από καιρό» για τα τραπέζια των επικίνδυνων διευθετήσεων

Στα σκαριά η «ΝΑΤΟική πλατφόρμα», προθυμία συμμετοχής και σε πολυμερή διάσκεψη με την Τουρκία


ΣΕΛ.  5
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

ΣΕΛ.  16
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Την Κυριακή οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

  • Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλος
  • Αρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ