Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Σχεδιάζουν συνομιλίες για συνοριακές διαφορές

Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση έναρξης ερευνών από διεθνή μονοπώλια για την αξιοποίηση νέων πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Λιβάνου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται η απόφαση των δύο χωρών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διμερών μεθοριακών διαφορών σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη, που ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, χαιρετίστηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, με πρώτο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που εκτίμησε πως πρόκειται για «ιστορική» απόφαση - αποτέλεσμα τριετών προσπαθειών των ΗΠΑ.

Ισραηλινές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 12 Οκτώβρη στη νότια μεθοριακή πόλη του Λιβάνου, Νακούρα, με μεσολαβητή υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNFIL) και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ. Ανέφεραν επίσης πως επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς διαπραγματευτών θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γουβάλ Στάινιτς.

Η έναρξη αυτής της διαπραγμάτευσης έρχεται σε μια περίοδο και άλλων παράλληλων εξελίξεων, όπου σειρά αραβικών χωρών (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.) προχωράνε σε συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, και ενώ αυτό μαζί με τις ΗΠΑ και το λεγόμενο «σχέδιο του αιώνα» επιχειρούν με την κατοχύρωση της βάρβαρης κατοχής να σφίξουν κι άλλο τη «θηλιά» στον Παλαιστινιακό λαό και το δίκαιο αίτημά του για ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ