Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Νέα περιοδεία του Τούρκου ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κονγκό

Turkish Foreign Ministry

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κονγκό
Νέα περιοδεία στη Δυτική Αφρική ξεκίνησε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μέχρι αύριο θα έχει επαφές σε Μάλι, Γουινέα - Μπισάου και Σενεγάλη.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν η «διαδικασία πολιτικής μετάβασης» στις χώρες αυτές (όπου ο σχηματισμός κυβερνήσεων αποτελεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες πεδίο αντιπαράθεσης διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) και φυσικά οι διμερείς σχέσεις («θα συζητηθούν οι ευκαιρίες για νέες συνεργασίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά), με δεδομένο το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Αγκυρας για τη «Μαύρη Ηπειρο», στο πλαίσιο επενδυτικών αλλά και γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ειδικά για το Μάλι, το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμα ότι ο Τσαβούσογλου θα συζητήσει «και περιφερειακά και διεθνή θέματα με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Λαού (CNSP) και τους εκπροσώπους της Πολυδιάστατης Ολοκληρωμένης Αποστολής Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA) και της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS/CEDAO) και της Αφρικανικής Ενωσης».

Θυμίζουμε ότι στο Μάλι δραστηριοποιείται «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ και της ΕΕ, με ιδιαίτερο «παρών» της Γαλλίας, που άλλωστε έχει ειδικά συμφέροντα σε όλη την περιφέρεια και δεν κρύβει την ανησυχία της για την προσπάθεια τουρκικής διείσδυσης. Σημειωτέον ότι σε Σενεγάλη και Γουινέα - Μπισάου πρώτη φορά μεταβαίνει Τούρκος ΥΠΕΞ. Επιπλέον, προχτές ο Τσαβούσογλου υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον ομόλογό του από το Κονγκό, με τον οποίο μάλιστα υπέγραψαν και συμφωνίες συνεργασίας σε μια σειρά τομείς.

Στα τέλη του Ιούλη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε περιοδεύσει πάλι στην περιοχή, συγκεκριμένα σε Τόγκο, Νίγηρα και Ισημερινή Γουινέα. Τότε, είχε ανακοινώσει το άνοιγμα τουρκικών πρεσβειών π.χ. στο Τόγκο και είχε υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών, μεταξύ άλλων για μπίζνες στον εξορυκτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ