Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ηταν θέμα χρόνου...

Οι εξελίξεις στο κολαστήριο της Μόριας επιβεβαιώνουν ότι το στρατόπεδο του διπλού εγκλωβισμού, το «έμβλημα» της κατάπτυστης πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ στο Μεταναστευτικό, θα έπρεπε να είχε κλείσει ...χτες! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησαν διαδοχικά τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για τους πρόσφυγες, που έφτιαξαν και συντηρούν τους άθλιους καταυλισμούς, έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, για τον κίνδυνο που απειλεί ντόπιους και μετανάστες, ειδικά σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Το καμπανάκι είχε ακουστεί προ πολλού. Το χτύπησαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και οι φορείς του νησιού, που απαιτούν να κλείσει η Μόρια, να μη φτιαχτεί κανένας νέος καταυλισμός, να καταργηθεί η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ. Να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, να διευκολυνθεί με κάθε μέσο η μετάβασή τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες ξενιτεύτηκαν.

Αντί όμως η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, όχι μόνο κλιμάκωσε την καταστολή σε βάρος των κατατρεγμένων, σπέρνοντας στα νησιά στρατόπεδα «κλειστού τύπου» που διαιωνίζουν τον εγκλωβισμό, αλλά ρίχτηκε και με τα ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους της Μυτιλήνης και της Χίου, όταν τον περασμένο Φλεβάρη προσπάθησαν να εμποδίσουν την άθλια πολιτική της.

Ηταν θέμα χρόνου, επομένως, να αναφλεχθεί το εκρηκτικό μείγμα που σωρεύεται εδώ και χρόνια στα νησιά.

Είχαν άλλωστε προηγηθεί πολλές προειδοποιήσεις ότι το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο: Πυρκαγιές, θάνατοι μεταναστών, αφόρητος συνωστισμός, θλιβερές ιστορίες με πρωταγωνιστές ανήλικα ασυνόδευτα, διαμαρτυρίες για τις απίστευτες κακουχίες, αγανάκτηση από τους νησιώτες για τις συνθήκες στα στρατόπεδα, που οι συνέπειές τους «απλώνονται» σε όλο το νησί.

Κυβέρνηση, κόμματα, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, που βγάζουν λάδι τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, είναι υπόλογοι για τις εξελίξεις στη Μόρια.

Με δική τους ευθύνη το Μεταναστευτικό έχει γίνει «γρανάζι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στα παζάρια ανάμεσα στην Τουρκία, στην ΕΕ και την Ελλάδα, για διευθετήσεις και συμφωνίες στην ευρύτερη περιοχή. Με ευθύνη της ΝΔ, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με διεθνείς διασυνδέσεις και χρηματοδότηση αλωνίζουν στη Μόρια και στους άλλους καταυλισμούς, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με γεωπολιτικές «ουρές» στις πλάτες προσφύγων και νησιωτών, ειδικά σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή, εντάσσοντας και τέτοιες οργανώσεις στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τη διαχείριση της κατάστασης, μετά τη χτεσινή πυρκαγιά, είναι υποκριτικό και εξοργίζει. Βάζουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα!

Η Μόρια είναι «καθρέφτης» της βάρβαρης πολιτικής της, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προκαλεί στρατιές ξεριζωμένων και ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα του Μεταναστευτικού, ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων και τα γεωπολιτικά σχέδια που «τρέχουν» στην περιοχή.

Η κυβέρνηση κουνάει τώρα το δάχτυλο στους μετανάστες και προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί ανυπακοή στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση της πανδημίας, επειδή πάνω απ' όλα βάζει τη δική τους υγεία και των νησιωτών. Μιλάμε για απροκάλυπτο δούλεμα!

Πού ήταν το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας ντόπιων και μεταναστών, όταν απέρριπτε τα αιτήματα σωματείων και φορέων για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, για ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στους καταυλισμούς των μεταναστών; Πού είναι το «ενδιαφέρον» της όταν περιμετρικά του καταυλισμού δεν λειτουργεί καμία μονάδα για Covid, ενώ και το Κέντρο Υγείας στην περιοχή είναι ακόμα κλειστό, με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης να παραμένει αποδυναμωμένο και πνιγμένο στις ελλείψεις;

Η ...προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία των μεταναστών φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται σε όλες τις δομές, όπου τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Καμία δικαιολογία και καμία προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από το λαό. Αυτό που επείγει τώρα είναι να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί. Η πάλη για την προστασία της υγείας Ελλήνων και μεταναστών να συνδυαστεί με κλιμάκωση του αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ