Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτείνει την πολιτική εγκλωβισμού και βρίσκει ευκαιρία για επίσπευση επικίνδυνων σχεδίων

Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στη Λέσβο, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«

Νερό στο μύλο» των κυβερνητικών σχεδιασμών για κλιμάκωση της πολιτικής εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων έριξε η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπως ξεκάθαρα φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη χτες για την εκτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος.

Στο νησί, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του επέρριψε ευθύνες στους πρόσφυγες, λέγοντας: «Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές». Απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων από το νησί, λέγοντας ότι θα απομακρυνθούν μόνο τα ασυνόδευτα παιδιά και οι υπόλοιποι θα στεγαστούν σε σκηνές. «Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν», ανέφερε, προσθέτοντας: «Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις τοπικές δραστηριότητες». Παραπέρα, διαμήνυσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα, προαναγγέλλοντας αυξημένους ελέγχους σε αυτά.

Στην εγκατάσταση των αστέγων αιτούντων άσυλο από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σε «νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή και κατ' ανάγκη όχι για όλους μαζί» θα προχωρήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επεσήμανε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουμουτσάκος, σε ενημέρωσή του προς τα ΜΜΕ.

Οπως διευκρίνισε, το σχέδιο εγκατάστασης αφορά τους περίπου 3.000 που βρίσκονταν εντός του ΚΥΤ, καθώς «οι υπόλοιποι, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από το να είναι ιδεατές, μένουν εκεί που έμεναν», μια που, όπως συμπλήρωσε, δεν υπήρξε εκτεταμένη ζημιά στην περιοχή εκτός του ΚΥΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «υπόλοιποι» είναι περίπου 10.000 άνθρωποι που ζουν σε σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα σε ελαιώνες γύρω από το ΚΥΤ. Υπογράμμισε δε ότι «βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο, δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής».

Σχετικά με τις πυρκαγιές, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης περιέγραψε ότι ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του ΚΥΤ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του Κέντρου, καθώς και ότι όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας κάποιων φιλοξενούμενων του ΚΥΤ λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης. Για το αν οι φωτιές «ήταν οργανωμένη ενέργεια μέσα στο ΚΥΤ, η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα η ειδική γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα «θα ξεκινήσει σήμερα (σ.σ. χτες), ενδέχεται και να ολοκληρωθεί σήμερα». Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν «σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ενώ στη συνέχεια «όποια παιδιά προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση θα μεταβούν στις δομές που έχουμε γι' αυτόν το σκοπό και τα υπόλοιπα θα μπουν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα».

Ευκαιρία για επίσπευση επικίνδυνων σχεδιασμών

Τα μέτρα προσωρινής στέγασης των 3.500 αιτούντων άσυλο που έμειναν στο δρόμο, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα κυβερνητικό κλιμάκιο στη Μυτιλήνη. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου βρήκε την ευκαιρία να σπεκουλάρει, λέγοντας ότι χρειάζεται να λειτουργήσει στην περιοχή κλειστή και ελεγχόμενη δομή, ένα σχέδιο στο οποίο υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους, ενώ «κούνησε το δάχτυλο» στους ξεριζωμένους, λέγοντας ότι «θα παταχθούν φαινόμενα παραβατικότητας».

Ο υπουργός ανακοίνωσε «προσωρινά μέτρα στέγασης» 3.500 ξεριζωμένων, που είναι τα εξής: Περίπου 1.000 άτομα που κρίνονται ευάλωτοι θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που πρόσφερε ναυτιλιακή εταιρεία. Σήμερα μάλιστα αναμένονται δύο αρματαγωγά στο νησί για τον ίδιο λόγο. Ενα τμήμα των αστέγων θα επιστρέψει για να μείνει σε σκηνές, σε τμήμα του ΚΥΤ που δεν έχει καεί, και άλλο σε τρίτους χώρους, που θα αναζητηθούν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή οι άστεγοι με υπόδειξη της αστυνομίας παραμένουν σε διάφορα σημεία του νησιού, έξω από τον αστικό ιστό. Για την «επόμενη μέρα», στην ουσία ο Νότης Μηταράκης δεν διευκρίνισε πού θα βρεθούν οι νέοι χώροι στέγασης, καθώς πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση, καλώντας την να υποδείξει τους κατάλληλους χώρους. Σημειώνεται πως ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, τα δύο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού είναι εκείνα που έχουν επιλεγεί για να στεγάσουν προσωρινά τους αστέγους, όμως υπάρχουν αντιδράσεις.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι 8 από τους 35 ασθενείς «ωφελούμενους» του ΚΥΤ με κορονοϊό και αριθμός επαφών τους έχουν εντοπιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ