Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
«Εμπρηστής» η επικίνδυνη πολιτική εγκλωβισμού από κυβερνήσεις - ΕΕ

Χιλιάδες μετανάστες που ζούσαν επί χρόνια σε άθλιες συνθήκες, ορισμένοι εξ αυτών με κορονοϊό, έχουν βρεθεί στο δρόμο, με την κυβέρνηση να έχει τεράστιες ευθύνες

Copyright 2020 The Associated

Κυριολεκτικά στάχτη έγινε χτες το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, περί τις 11.30. Είχαν προηγηθεί επεισόδια, τα οποία εκδηλώθηκαν μετά την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στον καταυλισμό και την εξαγγελία για επιβολή καραντίνας στη δομή. Σχεδόν αμέσως μετά άρχισαν οι συμπλοκές, ενώ ομάδες προσφύγων προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από το ΚΥΤ, φοβούμενοι τη μετάδοση του ιού.

Γύρω στις 11 το βράδυ της Τρίτης έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς την πλευρά του ελαιώνα, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτές, άλλοι κατευθυνόμενοι προς την πόλη και άλλοι προς το βουνό. Η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ ήταν γνωστός ο μεγάλος κίνδυνος που θα προκαλούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ από το συγχρωτισμό. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, γιατί με την πολιτική της και με στόχο να φτιάξει κλειστό hot spot επέτρεψε να υπάρξουν καταστάσεις ανθρωπιστικών και υγειονομικών κινδύνων, στρώνοντας το έδαφος για την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων, με τη λειτουργία και των κλειστών ΚΥΤ.


Copyright 2020 The Associated

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου ήταν σε απόσταση χιλιομέτρων, προσπαθώντας να ελέγξουν το διπλό πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Αντισσα και τη Βατούσσα, αφήνοντας στο ΚΥΤ γύρω στα 10 οχήματα, που ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθουν. Το πρωί η φωτιά είχε σβήσει, ενώ συνέχιζαν να υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες. Ενα ελικόπτερο επιχειρούσε κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού στο ΚΥΤ, ενώ αρκετοί ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είχαν επιστρέψει στη δομή, ψάχνοντας μέσα στα κατεστραμμένα κοντέινερ και στις σκηνές για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η αστυνομία είχε κάνει φραγμούς, χωρίς να τους αφήνει να συνεχίσουν την πορεία τους, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να πάνε προς τη Μυτιλήνη. Δεν ήταν γνωστό πού πήγαν τα 35 θετικά κρούσματα κορονοϊού που βρίσκονταν στη δομή Υγείας του ΚΥΤ, αλλά και οι περίπου 80 επαφές τους που ήταν σε καραντίνα.

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε, παράλληλα, η αστυνομία στη Λέσβο. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 χτες το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Οπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές ήταν συγκεντρωμένοι εκτός της δομής.


INTIME NEWS

Σε δύο παλιά εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα θα λειτουργήσουν προσωρινοί καταυλισμοί φιλοξενίας όσων προσφύγων και μεταναστών έμειναν άστεγοι: Στο στρατόπεδο στο Κλιτς της Λάρσου, που είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο δήμο Λέσβου, και στο στρατόπεδο στη Λεμονού της Ουτζάς, το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο, κάτι που δεν έγινε, μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων. Το μεσημέρι με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου έφτασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης μεγάλος αριθμός σκηνών, που θα στηθούν στα δύο στρατόπεδα και όπου αλλού επιλεγεί.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας.


INTIME NEWS


Eurokinissi


Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ