Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμακώνει την επίθεση για να φορτωθεί η κρίση στο λαό

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Την απόσυρση τώρα των άρθρων 10 και 17, με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, όσον αφορά το πρώτο, επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες σε εργαζόμενους, ενώ με το δεύτερο κάνει ένα ακόμα βήμα για τη μείωση του Δώρου Χριστουγέννων, απαίτησε χτες το ΚΚΕ, κατά την πρώτη συνεδρίαση, σε επίπεδο αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, του πολυνομοσχεδίου - σκούπα, με το οποίο επικυρώνονται οι αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου.

Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί 53 άρθρα (σε σύνολο 87), δηλαδή ένα ακόμα νομοσχέδιο (!) που περιέχει σειρά εμβληματικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ.

Το αίτημα κατέθεσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Οσον αφορά το άρθρο 10, είπε ότι προβλέπεται η επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ σε προληπτική καραντίνα, ενώ με το άρθρο 17 μειώνεται το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν ή και βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Συνολικά στα 53 αυτά άρθρα περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν από την προώθηση της απελευθέρωσης των υπερωριών και την επέκταση της τηλεργασίας μονομερώς από τον εργοδότη, μέχρι το πάγωμα, έως το Μάρτη του 2021, του κατώτατου μισθού στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019.

Ακόμα προβλέπεται η επέκταση του μέτρου της αναστολής και σε βάρος των ναυτεργατών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ακτοπλόων εφοπλιστών που χαρακτηρίζονται ...«πληγέντες» από τον κορονοϊό.

Οσον αφορά τις ΠΝΠ που κυρώνονται, αφορούν την επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτώβρη.

Παράλληλα, σε μία ακόμα ευθεία παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι διοικήσεις των σωματείων, αντί κανονικής συνεδρίασης, έχουν τη δυνατότητα να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ομολόγησε ότι τόσο αυτή η διάταξη όσο και όλα τα παραπάνω φέρουν την υπογραφή των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. «Προς τιμήν των κοινωνικών εταίρων της χώρας - είπε - συγκλήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των κοινωνικών εταίρων, εργοδότες και εργαζόμενοι και δώσαμε τα χέρια και συμφωνήσαμε ότι την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι».

Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως τα μέτρα είναι «έκτακτα σε έκτακτη περίοδο και πρέπει όλοι να συμβάλουμε»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια καθώς ο ειδικός του αγορητής, Β. Αποστόλου, βρήκε ότι υπάρχουν και διατάξεις που μπορούν να βελτιωθούν. Η δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε μεν «ανατριχιαστικές τις διατάξεις» για τις υπερωρίες και το Δώρο Χριστουγέννων, ωστόσο, για να κρύψει ότι πρόκειται για απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις απέδωσε σε «εμμονές» της κυβέρνησης «σε συνταγές που έχουν αποτύχει», με αποτέλεσμα και «την κατάρρευση των επενδύσεων», όπως είπε. Επιφύλαξη δήλωσαν ακόμα ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις διατάξεις που αφορούν ρυθμίσεις των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί για μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, συνεχίζει να ενισχύει τους επιχειρηματικούς διαγνωστικούς ομίλους, όπως έδειξαν και τα όσα συνέβησαν με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά και ο διπλασιασμός των αποζημιώσεων που προβλέπεται για κάθε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και επιβατών, αλλά προωθεί την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, στο όνομα του κορονοϊού.

Τέλος, για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τις πλημμύρες στην Εύβοια σημείωσε ότι τα 5.000 ευρώ που προβλέπονται στην ΠΝΠ είναι ψίχουλα μπροστά στις καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, ενώ δεν υπάρχει «καμία πρόβλεψη για την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ