Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ξεδιπλώνουμε το δικό μας σχέδιο οργάνωσης και αντεπίθεσης

Δίνοντας αγωνιστικό «παρών» και συμβάλλοντας στην επιτυχία της συγκέντρωσης των σωματείων στη Θεσσαλονίκη στις 12/9, το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης συνεχίζει την αγωνιστική δραστηριότητά του για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, τα οποία εντάθηκαν με την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να φορτώσουν και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Στέλνουμε σαφές μήνυμα: Εχουμε πληρώσει πολλά και λέμε φτάνει! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Το παραμύθι της «ανάπτυξης με επενδύσεις στην καινοτομία» από εταιρείες - κολοσσούς έχει ήδη ξεθωριάσει για τους εργαζόμενους. Ηδη, τα δύο πρώτα παραδείγματα, οι αμερικανικές πολυεθνικές «Delloite» και «Pfizer», είναι χαρακτηριστικά για το γεγονός ότι τα μεγάλα μονοπώλια ναι μεν έρχονται και «επενδύουν» για το καλό επιστημονικό δυναμικό στην περιοχή, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να εξασφαλίζουν μειωμένο «κόστος» προκειμένου να διασφαλίζουν την κερδοφορία τους. H πρώτη μάλιστα εκ των δύο που διαφημίστηκε ως επένδυση - μεγαθήριο, δεν επενδύει καν στα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι από την τηλεργασία στο χώρο δουλειάς και τους κρατάει σε καθεστώς τηλεργασίας επ' αόριστον...

Αντίστοιχη είναι η επίθεση συνολικά από τη μεγαλοεργοδοσία. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εταιρείες του κλάδου παραμένει υπό καθεστώς τηλεργασίας. Η δουλειά έχει μπλεχτεί με το σπίτι, το σπίτι με τη δουλειά, το άγχος, η πίεση και η εντατικοποίηση με περισσότερες ώρες δουλειάς είναι ο κανόνας για τους περισσότερους από εμάς. Η εργοδοσία του κλάδου σκόπιμα θολώνει τα νερά όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την επιστροφή μας στους χώρους δουλειάς, θέλοντας να επιβάλει με το «γάντι» τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αφού γλιτώνει λειτουργικά έξοδα, γλιτώνει «έξοδα» και ευθύνες για τη φροντίδα της υγείας των εργαζομένων και ταυτόχρονα κερδίζει από την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και την απομόνωση των εργαζομένων.

Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία συνολικά στον κλάδο αξιοποίησε διάφορα κοκτέιλ από την πληθώρα αντεργατικών διατάξεων, ΠΝΠ και προγραμμάτων που της διέθεσε η κυβέρνηση, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να βρει το κατάλληλο μείγμα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχτούμε καμία μονιμοποίηση της τηλεργασίας με πρόσχημα την πανδημία. Η δουλειά μας είναι στο γραφείο, όχι στο σπίτι μας.

Αλλά ακόμα και για τις εταιρείες που οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει στη δουλειά, απαιτούμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις. Χωρίς να βάζουν στην εξίσωση το «κόστος», όπως έκανε πρόσφατα μεγάλη εταιρεία πληροφορικής της πόλης, η οποία μπροστά σε κρούσμα COVID-19 σε εργαζόμενο παρά τα μέτρα που έλαβε, αποφεύγει να κάνει τεστ στο σύνολο του προσωπικού. Μάλιστα, στη λογική της «ατομικής ευθύνης» παρέπεμψε τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα. Οπως κάνει γνωστό τηλεφωνικό κέντρο στο κέντρο της πόλης που δεν δίνει στους εργαζόμενους ατομικά ακουστικά, με αποτέλεσμα να μοιράζονται τα ίδια, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οπως κάνει γνωστή εταιρεία πληροφορικής και δικτύων που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να αγοράζουν μόνοι τους τις μάσκες μιας χρήσης.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη αυτήν την περίοδο, με ΔΕΘ ή χωρίς ΔΕΘ, πάντα φέρνει κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους. Αυτό το ξέρουν πλατιά οι εργαζόμενοι, το έχουν μάθει με τα χρόνια. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί ακόμα πιο πλατιά είναι πως οργανωμένοι στο σωματείο μας, στον κλάδο μας στο ΣΕΤΗΠ, παρέα με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Μπορούμε να αποσπάσουμε κλαδικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, μόρφωση για τα παιδιά μας.

Απέναντι στα νέα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζουν, ξεδιπλώνουμε το δικό μας σχέδιο οργάνωσης και αντεπίθεσης. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούμε εξορμήσεις στις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της πόλης, στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ παίρνουμε μέτρα ενημέρωσης και προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου. Οργανώνουμε συσκέψεις ανά χώρο δουλειάς, διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, συζητάμε τις εξελίξεις και τις τελευταίες λεπτομέρειες στην προετοιμασία της συμμετοχής μας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο μπλοκ του σωματείου για μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση!


Μιχάλης ΜΠΕΛΛΑΣ
Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ