Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι από τα «πρωτόκολλα» κράτους - εργοδοσίας

Χαρακτηριστική περίπτωση η κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, με περισσότερα από 30 κρούσματα

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπου με τις ευλογίες του κράτους λύνουν και δένουν τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας, αναδεικνύουν τα νέα κρούσματα σε εργαζόμενους.

Μετά τα 7 κρούσματα σε κονσερβοποιείο στην περιοχή της Κουλούρας στην Ημαθία, χτες έγινε γνωστό ότι διαπιστώθηκαν κρούσματα σε κονσερβοποιία στη Βέροια, η οποία σταμάτησε τη νυχτερινή βάρδια για να πραγματοποιήσει απολύμανση και να λειτουργήσει ...κανονικά το επόμενο πρωί.

Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου απασχολούνται εποχικοί εργαζόμενοι από τους νομούς Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης και οι οποίοι μετακινούνται μαζικά με λεωφορεία. Πληροφορίες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη επιχείρηση σε περισσότερα από 30.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται η Γουμένισσα, τα Γιαννιτσά και η Κατερίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 13 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε εργαζόμενους της επιχείρησης από το Κιλκίς και αναμένονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους σε δεκάδες ακόμα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο.

Επίσης επιβεβαιώθηκαν 8 κρούσματα σε εργαζόμενους από την Πιερία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της μέχρι νεωτέρας.

Το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καλεί τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν και να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία όπου εκδηλώνεται. Να μην δεχτούν να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα κέρδη των αφεντικών.

«Μπαλάκι» εργαζόμενοι και ευθύνες

Τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, του ΕΟΔΥ και της εργοδοσίας στο εργοστάσιο «General Mills» για τη συνέχιση της λειτουργίας τους παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα αναδεικνύει και καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα.

«Σε προσπάθεια επικοινωνίας μας με τον ΕΟΔΥ», τονίζει η Ομοσπονδία, «βρεθήκαμε μπροστά σε αδιέξοδο. Ενώ η εργοδοσία μάς παρέπεμπε στον ΕΟΔΥ, ο ΕΟΔΥ με τη σειρά του στην εταιρεία και στη μη ανταποκρινόμενη τηλεφωνική γραμμή της Πολιτικής Προστασίας». Τελικά, προσθέτει, «από την παρέμβασή μας ο ΕΟΔΥ αξιώθηκε μετά από τρεις ολόκληρες μέρες να πραγματοποιήσει έλεγχο και μόνο στη μία βάρδια (σε αυτήν που δούλευε ο εργαζόμενος) και όχι σε όλο το προσωπικό για να μπορέσει έτσι να ιχνηλατήσει και να σταματήσει τυχόν διασπορά της νόσου». Εδώ να σημειωθεί ότι τεστ έγιναν δειγματοληπτικά και στη δεύτερη βάρδια αλλά όχι στο σύνολό της και όχι στο σύνολο του προσωπικού.

Η Ομοσπονδία απαιτεί άμεσα να διακοπεί η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους εργαζόμενους μέχρις ότου να γίνει απολύμανση και τεστ σε όλο το προσωπικό και να βγουν τα αποτελέσματα. Να μεταβεί στον εργασιακό χώρο κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ και να διενεργήσει τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να κριθεί αν εργαζόμενοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα και σε ποιο χώρο. Το όποιο κόστος να το επιβαρυνθεί η εργοδοσία κ.ά.

Ούτε καν ιχνηλάτηση!

Τέλος, την πραγματοποίηση ελέγχου στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με απόλυτη προτεραιότητα στις τέσσερις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αττικής, στο Πρωτόκολλο και στο Γραφείο Επισημειώσεως της Σφραγίδας της Χάγης (Apostille), απαιτεί από τον ΕΟΔΥ ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι το Σάββατο 29/8, μετά από τεστ του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε υπάλληλος θετικός σε COVID-19. Ωστόσο, τη Δευτέρα 31/8 η υπηρεσία λειτούργησε κανονικά και έγινε απολύμανση στη 1 το μεσημέρι! Παρά το διαπιστωμένο κρούσμα, «δεν έχει γίνει καμία ιχνηλάτηση, τεστ ή καραντίνα στους υπαλλήλους που ήταν δίπλα του, πόσο μάλλον στην ίδια αίθουσα και στους πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί του».

Στην περίπτωση, προειδοποιεί ο Σύλλογος, που υπάρχουν θετικά κρούσματα «ανάμεσα στους υπαλλήλους (ασυμπτωματικοί), οι υπηρεσίες μας θα λειτουργήσουν ως κέντρα διασποράς, καθώς οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες καθημερινά - ακόμη και σε φυσική επαφή, αφού εκτός των άλλων λαμβάνουν και δακτυλικά αποτυπώματα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ