Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργάνωση και αγώνας παντού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Κάλεσμα για ισχυρό κίνημα αντίστασης μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε γειτονιά

Σε οργάνωση και αγώνα σε κάθε γειτονιά για την προστασία της λαϊκής κατοικίας καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, «υπηρετεί την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό «να περιφρουρήσουν την εργατική - λαϊκή κατοικία από την οργανωμένη επίθεση κράτους και τραπεζιτών».

«Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης μέσα από τους χώρους δουλειάς, με τα σωματεία μπροστά, και σε κάθε γειτονιά, για να μην επιτρέψουμε να χάσει το σπίτι της καμία λαϊκή οικογένεια», σημειώνει.

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κράτους και τραπεζών

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι η συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κράτους, που έχουν περάσει τη θηλιά στο λαιμό των οφειλετών και τη σφίγγουν διαρκώς με τα τοκοχρεολύσια, και τώρα έρχονται να του πάρουν ό,τι έχει και δεν έχει. Ως διέξοδο του προτείνουν να μένει στο σπίτι του με ενοίκιο. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για διαγραφή των παράνομων ανατοκισμών, οι οποίοι φτάνουν πολλές φορές να ξεπερνάνε και δύο φορές το αρχικό δάνειο. Δεν υπάρχει κανενός είδους προστασία για ανθρώπους που τσακίστηκαν τα χρόνια της κρίσης, που αρρώστησαν. Η τακτική που ακολουθούν, με τον εκβιασμό του πλειστηριασμού του ακινήτου σε χαμηλή τιμή και την παραμονή του ληστρικού χρέους να τους κυνηγά, χρησιμοποιείται για να περάσει ο νέος πτωχευτικός νόμος με τον οποίο θα χάνεις το σπίτι σου.

Οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν κεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με αφορμή τα "κόκκινα" δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αξιοποιούν για να κερδοσκοπούν. Με την πολιτική των κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων το κρατικό χρέος γιγαντώθηκε και το χρέος του λαού παρέμεινε υπερδιπλάσιο στις πλάτες του.

Καμία αυταπάτη - Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε

Καλούμε το λαό, που βιώνει μια ακόμα βαθιά κρίση, η οποία γίνεται αφορμή να τσακίσουν το όποιο δικαίωμα έχει απομείνει, να μην το βάλει κάτω, να αγωνιστεί για το δικαίωμα στην κατοικία. Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε νοικάρηδες στα ίδια μας τα σπίτια, τα οποία για να χτιστούν χάσαμε χρόνια από τη ζωή μας, στερηθήκαμε για ένα κεραμίδι, άλλοι από την πίεση και το άγχος αρρώστησαν και δεν άντεξαν κάτω από την αγωνία μη μείνουν τα παιδιά τους στο δρόμο. Ολα αυτά τα χρόνια της πάλης για αξιοπρεπή ζωή να μην τα χαρίσουμε στους ληστές που κάνουν την αδικία νόμο, αλλά να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στρωμένο το δρόμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξήλωσε την όποια προστασία της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα ψήφισε και το νόμο - ντροπή που καθιστά τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας ιδιώνυμο αδίκημα.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, έχουμε τη δύναμη

Οι μαζικές παρεμβάσεις που έγιναν σε ειρηνοδικεία και συμβολαιογραφεία είχαν αποτέλεσμα. Σταματήσαμε πλειστηριασμούς, υποχρεώσαμε τράπεζες να επαναδιαπραγματευτούν τα δάνεια, συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια τους λαϊκός κόσμος που πάλεψε και δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και στις πιέσεις.

Η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό οργανωμένο αγώνα. Το κάθε σωματείο έχει την υποχρέωση να γνωρίζει τι πρόβλημα αντιμετωπίζει το κάθε μέλος του, τόσο μέσα στο χώρο δουλειάς όσο και έξω από αυτόν. Σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά να έρθουμε σε επαφή με κόσμο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, να χρεωθεί μέλος της διοίκησης να έχει την ευθύνη, να μαζεύει εικόνα, να έρχεται σε επαφή με την επιτροπή του ΠΑΜΕ. Να συντονίσουμε και να γιγαντώσουμε τον αγώνα στους δρόμους, στις γειτονιές, όπου απαιτείται η μαχητική παρουσία των οργανωμένων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων.

Σύγχρονη κατοικία για όλους

Είναι ανάγκη να μπει πιο επιτακτικά η διεκδίκηση για σύγχρονη και φθηνή κατοικία για όλο το λαό. Να γίνει απαίτηση η επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες σύγχρονες κατοικίες και να δοθούν με βάση τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών μαζών.

Το σύστημα που λέει ότι η κατοικία είναι εμπόρευμα και πωλείται και αγοράζεται έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Στη Μέκκα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, 40 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν μέσα στους επόμενους μήνες να χάσουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι άστεγοι. Στη Γερμανία ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα υψηλά ενοίκια.

Με τους μισθούς και τη ζωή που μας ετοιμάζουν η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει ένα άπιαστο όνειρο. Εχει γίνει καθεστώς να ζουν δύο και τρεις οικογένειες στο ίδιο σπίτι. Να μοιράζονται ένα δωμάτιο τρία και τέσσερα άτομα, να μένουν μαζί παππούδες και γιαγιάδες με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Αυτή την κατάσταση, που μας γυρνάει πίσω στα χρόνια του Μεσοπολέμου, δεν πρέπει να την ανεχτούμε.

Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκαιο αίτημα: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Απαιτούμε:

-- Την καθολική προστασία της πρώτης και δεύτερης κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός.

-- Απαλλαγή των δανείων από τόκους και ανατοκισμούς.

-- Πληρωμή των δανείων με βάση την πραγματική δυνατότητα που δίνει ο μισθός του οφειλέτη, αφού πρώτα αυτός ο μισθός εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή.

-- Πάγωμα των δανείων και διαγραφή μέρους του χρέους για την περίοδο που ο οφειλέτης μένει άνεργος, μπαίνει σε αναστολή και γενικά σε περίοδο που μειώνεται ο μισθός του.

-- Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και άμεση κατασκευή σύγχρονων κατοικιών.

-- Πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Το δίκιο το έχουμε εμείς και όχι οι τοκογλύφοι. Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» σήμερα για την υπεράσπιση κατοικίας άνεργης(2023-11-03 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς(2023-06-29 00:00:00.0)
Υψώνουμε τείχος προστασίας για την πρώτη κατοικία(2022-11-01 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται το έγκλημα απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά και σε αυτοαπασχολούμενους(2021-06-02 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και απειλές στις λαϊκές οικογένειες για την ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων(2020-06-23 00:00:00.0)
Τέλος εποχής στην «προστασία» στην πρώτη κατοικία(2020-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ