Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μεγαλύτερες οι ανάγκες, ίδιος και λειψός ο αριθμός των εργαζομένων

Στις συνθήκες της πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το πάγιο αίτημα εργαζομένων, γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων αποκτά ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας και η στάση της κυβέρνησης επιτείνουν την ανησυχία για τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κομπορρημονεί για την «πλήρη στελέχωση» των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας και προκλητικά ισχυρίζεται ότι βάζει τέρμα στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας που επικρατεί εδώ και χρόνια, οι θέσεις εργασίας υπολείπονται των αναγκών και οι εργαζόμενοι βρίσκονται «στο σκοτάδι» όσον αφορά τις συμβάσεις, το ωράριο και τις αποδοχές τους.

Περίπου 9.500 εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος Ιούνη, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αγωνιούν για το αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς και για τους όρους με τους οποίους θα κληθούν να δουλέψουν.

Μακριά από τις αυξημένες ανάγκες οι κυβερνητικές εξαγγελίες και «προβλέψεις»

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις» για τις αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός του προσωπικού που θα εργαστεί τη φετινή χρονιά στη σχολική καθαριότητα είναι ίδιος ακριβώς με τον περσινό. Οι θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από τους δήμους της χώρας το προηγούμενο διάστημα αφορούν 9.500 συμβάσεις. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές αντιστοιχούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Ετσι, ενώ 5.000 εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα δουλέψουν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι υπόλοιποι 4.474 θα εργαστούν με ωράριο μερικής απασχόλησης.

Ο αριθμός των εργαζομένων υπολείπεται σημαντικά των αναγκών. Οι σχολικές μονάδες και οι εγκαταστάσεις τους δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες, που οι απαιτήσεις για συχνή και ενδελεχή καθαριότητα χώρων και επιφανειών είναι αυξημένες.

Ο παραλογισμός αποτυπώνεται στις οδηγίες που δίνονται στις εργαζόμενες για συχνό και επίμονο καθαρισμό σε πόμολα, θρανία και τουαλέτες, όταν σε καθεμιά από αυτές αναλογούν δέκα και δεκαπέντε σχολικές αίθουσες, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, προαύλια και γραφεία, δηλαδή τεράστιος όγκος δουλειάς.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες για τις προσλήψεις από τους δήμους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το αν ακόμα και το λειψό προσωπικό θα τοποθετηθεί έγκαιρα στις θέσεις του. Ενώ το κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη, τα σχολεία δεν έχουν καθαριστεί από τον Ιούνη και οι εργαζόμενες δεν έχουν ενημερωθεί πότε θα ξεκινήσουν δουλειά. Αδιευκρίνιστες παραμένουν η έναρξη και η λήξη του ωραρίου τους, ενώ αναπάντητο είναι το ερώτημα πώς θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και μετά το τέλος της, ειδικά στα σχολεία όπου υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια.

Στο έδαφος αυτό, μια σειρά δήμων ήδη καλούν τις εργαζόμενες... να δώσουν τον «καλύτερο εαυτό» τους για να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά και ασφαλή και στρώνουν το δρόμο για την καταστρατήγηση του ωραρίου με υπερωρίες. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι φωνές που προτείνουν την «επικουρική» χρησιμοποίηση εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα των σχολείων.

Συνεχίζεται η ομηρία, προστίθενται νέοι αποκλεισμοί

Αντίστοιχα με τις μεγαλοστομίες για την «πλήρη στελέχωση» των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, ούτε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τερματισμό του καθεστώτος ομηρίας που επικρατεί εδώ και χρόνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το απαράδεκτο καθεστώς της «μίσθωσης έργου» έδωσε τη θέση του στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αναπροσαρμόζοντας τους όρους μιας εργασιακής σχέσης που παραμένει κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα της «ευελιξίας» και έχει ημερομηνία λήξης.

Η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχολικών καθαριστριών είναι ίση με το διδακτικό έτος, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιούνη θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά το επόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, από τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί φέτος αποκλείονται εργαζόμενες που κατάγονται από άλλες χώρες και δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, παρότι έχουν δουλέψει στην καθαριότητα των σχολείων για πολλά χρόνια. Με βάση τα «Γενικά Προσόντα Επιλογής» και τα «Δικαιολογητικά Συμμετοχής» όπως ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ (3485/22-08-2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς, ενώ για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αποκλείονται μετανάστες και μετανάστριες που έχουν δουλέψει για χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επείγουσα ανάγκη και δίκαιο αίτημα η μόνιμη δουλειά

«Μπροστά στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ετοιμότητα ώστε τα σχολεία να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε όλη τη χώρα υπολείπεται των σχολικών κτιρίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι, προσθέτει, δεν πρέπει να δεχτούν «ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να "βγαίνει η δουλειά"».

«Δεν μπορεί να βγει η χρονιά με ελλείψεις, με εντατικοποίηση, με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων», επισημαίνει και προσθέτει: «Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά ευθύνη του κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικεί να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα και να γίνουν νέες, πραγματικές προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, να οργανώσουν τη δράση τους σε συντονισμό με Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους, Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων.

Πρωτοβουλίες Σωματείων

-- Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 5/9, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας προχωρά σε σύσκεψη τη Δευτέρα 7/9, στις 7.30 μ.μ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας (Ηπείρου 4, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

Επίσης, τη Δευτέρα η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στον αποκλεισμό των εργαζομένων που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ