Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
202 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή

Μειώθηκε την τελευταία βδομάδα ο μέσος όρος των τεστ ενώ βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία

Με το γνωστό «αν χρειαστεί» απάντησε και χτες η κυβέρνηση (διά στόματος Β. Κοντοζαμάνη, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό) στα προβλήματα που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας και αφορούν τον μικρό αριθμό ημερήσιων τεστ - ο οποίος όλο και μειώνεται -, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τη λήψη αποσπασματικών και ανεπαρκών μέτρων.

Για τη θωράκιση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ο λαχνός έπεσε και πάλι στην «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν τους τελευταίους μήνες σε συνθήκες εντατικοποίησης, άλλοι υπό απόλυση, όλοι κακοπληρωμένοι και κλήθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, να αναστείλουν άδειες, να αποφεύγουν κοινωνικές δραστηριότητες, να μην πηγαίνουν σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την τιμή των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε προκλητικά ότι δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπάρχει επάρκεια στα τεστ κάνοντας λόγο για 17.000/μέρα, ενώ από τη μεριά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χ. Γώγος ανέφερε ότι «ιδανικό θα ήταν να γίνονταν τεστ σε όλους, ωστόσο οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και σε εργαστήρια και αντιδραστήρια».

Για το ρωσικό εμβόλιο αναφέρθηκε ότι η ανοσιακή ανταπόκριση φτάνει στο 100%, βρίσκεται στη φάση 3 (χορήγηση εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ασθενών και υποκατηγοριών), όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Χτες ανακοινώθηκαν άλλα 202 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 279. Τα 10 κρούσματα είναι εισαγόμενα, τα 86 στην Αττική, 16 στη Θεσσαλονίκη, 12 στην Πιερία, 10 στην Πέλλα, 8 στη Ζάκυνθο, 7 σε Ημαθία και Ηράκλειο και τα υπόλοιπα κατανέμονται σχεδόν σε όλη τη χώρα (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Γιάννενα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, 38 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η «επιδείνωση στον άξονα της Υγείας» αποτυπώνεται και στη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (αφορά το διάστημα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη), σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στα 220 και των ημερήσιων θανάτων διπλασιάστηκε σε μια βδομάδα από 2 σε 4.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά μέρα μειώθηκε στα 13.400 την τελευταία βδομάδα, από 18.740 πριν από μια βδομάδα. Ακόμη και στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν και παρά τη μείωση των διαγνωστικών τεστ, το 10% - 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Ηδη μέχρι στιγμής η πληρότητα των απλών κλινών διαθέσιμων για περιστατικά Covid-19 είναι 23%, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 35%, ενώ μόλις 3.479 κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ