Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας ναυτεργάτης νεκρός από έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο

Ενας ναυτεργάτης νεκρός και ένας τραυματισμένος ήταν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «New Diamond», με σημαία Παναμά, της εταιρείας «New Shipping Ltd.» του ομίλου Πολέμη, με 23 ναυτεργάτες πλήρωμα, ανάμεσα στους οποίους και 5 Ελληνες, την ώρα που το δεξαμενόπλοιο έπλεε 35 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σρι Λάνκα.

Ο νεκρός ναυτεργάτης και ο τραυματίας είναι Φιλιππινέζοι. Οι υπόλοιποι ναυτεργάτες, σύμφωνα με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, φέρεται να είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επιβιβαστεί σε παρακείμενα πλοία.

Το τεράστιο δεξαμενόπλοιο (299986dwt, με έτος κατασκευής το 2000) είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Mina Al Ahmadi του Κουβέιτ, φορτωμένο με 270.000 τόνους αργού πετρελαίου, και είχε προορισμό το λιμάνι Παραντίπ της Ινδίας.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης από το μηχανοστάσιο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του πλοίου. Ο Ιντικα ντε Σίλβα, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας «Indian Oil Corp», σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερς» ανέφερε ότι «ο αγνοούμενος Φιλιππινέζος ναύτης θεωρείται νεκρός» και επικαλούμενος μαρτυρίες μελών του πληρώματος που διασώθηκαν ανέφερε ότι «τραυματίστηκε άσχημα όταν εξερράγη λέβητας» στο μηχανοστάσιο. Ο τραυματίας έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Σρι Λάνκα.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους 21 ναυτεργάτες, 19, ανάμεσά τους και 3 Ελληνες, παραλήφθηκαν από παρακείμενο δεξαμενόπλοιο. Αλλοι 2, ο πλοίαρχος και ο αντλιωρός, επίσης Ελληνες, παραλήφθηκαν από πολεμικό πλοίο το οποίο παρέμενε δίπλα στο τάνκερ, συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το ΥΝΑ, είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν την Παρασκευή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τονίζουν ότι «τα συνεχή πρόσφατα θανατηφόρα περιστατικά με θύματα τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών επιβεβαιώνουν τις επανειλημμένες καταγγελίες των σωματείων μας για τις συνθήκες γαλέρας που διαμορφώνονται στα καράβια, με τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους να μη διστάζουν να υπονομεύουν διαρκώς ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Οπως επισημαίνουν, «χαρακτηριστικός της έντασης της επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατών είναι και ο πρόσφατος νόμος - τερατούργημα 4714, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ κατ' εντολή των εφοπλιστών, καταργεί τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια και παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ζωές των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων, για το κεφάλαιο είναι κόστος, οι δικές μας ανάγκες δεν χωράνε στα κέρδη τους».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες «να αναπτύξουμε πολύμορφη δράση για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων μας, να υπερασπίσουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ